BAZAR

Membri CNA audiați la Parlament, după ce au fost declarați incompatibili

Audierile vin după ce Agenția Națională pentru Integritate ANI a constatat existența stării de incompatibilitate a celor doi membri CNA. Christian Mititelu a exercitat, în perioada 2008 – 2012 funcție de conducere la Asociația „Alianța Civică”, în timp ce Răsvan Popescu ar fi avut relați contractuale cu Media Pro Pictures în timpul mandatului său.

Preşedintele CNA a spus, ieri, pe această temă, că nu are competența de a demite niciun membru al CNA. „Nu am competența de a demite pe nimeni. De la momentul de la care a apărut comunicatul Agenţiei Naţionale de Integritate, CNA a scris celor două comisiilor din Parlament şi vom fi audiaţi marţi, şi eu şi cei doi membrii”, a declarat Laura Georgescu, citat de PaginadeMedia.

În ședința de ieri, prima după verdictul ANI, Valentin Jucan, membru CNA, a contestat prezența celor doi în cadrul ședinței. „Astăzi, 22 August 2013, în ședința publică a C.N.A., cei doi membri ai Consiliului nu au avut nicio reacție ca urmare a deciziei A.N.I., pentru dânșii demisia de onoare fiind o chestiune de neabordat, iar imaginea instituției contând prea puțin. Mai mult, în situațiile în care se află, domnii Mititelu și Popescu continuă în a-și exercita mandatele, punând sub semnul ilegalității deciziile Consiliului adoptate cu participarea domniilor lor”, a spus Jucan.

Probleme de incompatibilitate

Potrivit ANI, Christian Mititelu s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate în perioada 4 noiembrie 2008 – 15 decembrie 2012, întrucât a exercitat, simultan, atât funcția de Președinte și, ulterior, pe cea de Vicepreședinte al Asociației „Alianța Civică”, cât și calitatea de membru al C.N.A. (asimilată funcției de secretar de stat).

În plus, ANI a anunțat că Răsvan Popescu a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie penală, întrucât, în calitate de membru al C.N.A. (mandatele 2006 – 2012, 2012 – 2018), respectiv, de Președinte al C.N.A. (29 iunie 2007 – 19 decembrie 2012), în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a soluționat cereri și a participat la luarea unor decizii în urma cărora s-au acordat autorizații de licență audiovizuală pentru S.C. PRO TV S.A. De asemenea, Răsvan Popescu s-a aflat în relații comerciale și a beneficiat de foloase patrimoniale în cuantum de 15.000 Euro de la S.C. MEDIA PRO PICTURES S.A.

Din activitatea de evaluare, a rezultat faptul că atât PRO TV S.A., cât și MEDIA PRO PICTURES S.A. (societate comercială din partea căreia POPESCU RĂSVAN a realizat beneficii materiale în cuantum de 15.000 Euro) au același acționar, și anume CME Investments B.V, se arată în comunicatul ANI.

Răsvan Popescu ar putea fi urmărit penal

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către Popescu Răsvan a infracțiunii de conflict de interese.

Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. POPESCU RĂSVAN nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere scris în exercitarea dreptului la apărare.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button