Melania Medeleanu: „Oare de unde vine vorba «a MÂNCA bătaie?»” Marea dramă secretă de lângă fiecare dintre noi

25 nov. 2020
49 afișări
Melania Medeleanu:

Gândiți-vă puțin: nu-i așa că fiecare dintre voi știe pe cineva care a trecut prin drama asta? O colegă, o soră, o vecină, o iubită care, într-un moment de curaj (pentru că despre curaj este vorba), mărturisește: "Mă bate!... M-a bătut!" Violența domestică împotriva femeilor nu e o realitate exclusiv rurală. Se întâmplă peste tot în România. Se întâmplă și se poate întâmpla oricărei femei din România. Nu contează câte clase au victima și agresorul.

25 noiembrie este Ziua Internațională de Luptă împotriva Violenței Domestice asupra Femeii.

Melania Medeleanu, fondatoarea Asociației „Zi de Bine”, vorbește despre acest fenomen despre care toți credem că știm totul, dar pe care nu îl cunoaștem cu-adevărat pentru că se consumă într-o singurătate și într-o neputință inimaginabile. Melania spune:

„O să auziți vorbindu-se despre asta: despre femei care au murit, despre altele care s-au salvat, despre indiferență vecinilor sau lipsa de atitudine a unor polițiști. O să dăm share și hugs și o să ni se strângă stomacul pe ici, pe colo. O zi pe an se va vorbi despre toate astea și apoi ne întoarcem la ale noastre.  O singură zi – și aia în plină pandemie! – nu are puterea să schimbe un fenomen atât de răspândit și de acceptat tacit în societatea noastră.

Dar, dacă la capătul acestei zile…

  • Vom fi aflat despre cercul violenței – O femeie abuzată o să se întoarcă între 5 și 9 ori până va lua decizia finală de a pleca
  • Vom fi înțeles că „de ce nu pleacă?” e o judecată și nu o mâna întinsă și că ai putea înlocui întrebarea cu „Cum pot să te ajut?”
  • Vom fi aflat că violență domestică poate să apară în orice fel de mediu – nu doar rural, nu doar unde e sărăcie și că victima poate fi colegă ta de birou pe care vorba ta bună o poate ajută să rupă cercul

…poate că, insuficiente cum sunt, cele 24 de ore ale lui 25 Noiembrie ar putea să ne trezească puțîn.

În România, una din patru femei a fost agresată fizic sau sexual, cel puțin o dată în viață, de un partener sau un fost partener

Și da, e o singură zi. Dar e ziua în care tu poți să faci ceva: noi, la Asociația ZI de BINE, am dedicat o luna întreagă violenței domestice. Și am ales să susținem un proiect care poate avea efecte semnificative pe termen lung: facem MINERVA, un dispozitiv tip buton de panică, deghizat într-o bijuterie, care o va ajută pe femeie să câștige timp. Simplă apăsare a butonului, la vederea agresorului, va declanșa un apel la 112.  Strângem bani pentru dezvoltarea a 1000 de astfel de dispozitive pentru femeile care au obținut un ordin de protecție.Poți să ajuți și tu. Trimite SUS la 8845, pentru 2 euro.  One time. Sau de câte ori vei vrea tu.”

Violența asupra femeii. Cât de mare e fenomenul, cât de mari sunt dramele

Sunt două feluri în care putem înțelege dimensiunea și profunzimea acestui tip de dramă: vorbind cu femeile-victime ale violenței domestice și uitându-ne peste statistici.

“Când eram mai mică și tata se dezlănțuia și începea să dea în mama, îmi imaginam că tata nu mai e tata. Cu țeava de la aspirator o bătea sau cu o curea cu cataramă mare și ruginită. Îmi ziceam că la noi în casă e ascuns un monstru care iese din când în când din ascunzătoare și pune stăpânire pe tata. Pentru că îl uram când o bătea pe mama, dar era tata, cum să îți urăști tatăl? Cum? Cum?!? Trebuia să fie altcineva de vină, trebuia să fie un monstru…” – a povestiti Ilinca, acum în vârstă de 17 ani, pentru Asociația „Zi de Bine”.
Mai e , de exemplu, ovestea Victoriei, care și-a început viața sexuală (și căsnicia) cu un viol și care a trăit ani de umilințe, de batjocură și bătăi. Una dintre distracțiile soțului ei era să dea la țintă cu mere. În cap. În capul ei. Mergea pe uliță în urma soției sale și îi arunca mere în cap. Dacă se ferea și “în strica ținta”, o călca în picioare.

Violența asupra femeii în câteva date statistice

  • În primele nouă luni ale acestui an, în România, numărul apelurilor la 112 clasificate pe indexul “Conflicte și agresiuni fizice – cu victime” a crescut cu 17,32%, comparativ cu aceeași perioadă din 2019.
  • Între ianuarie și septembrie au fost înregistrate 33.274 de sesizări pentru fapte de violență în familie, cu 450 mai mult ca în aceeași perioadă din 2019.

Și lista poate continua:

  • În România, una din patru femei a fost agresată fizic sau sexual de partener sau de un fost partener;
  • Una din trei femei s-a confruntat cu o formă de violență de-a lungul vieții (FRA, 2014);
  • 56 de femei ucise în primele 9 luni ale anului;
  • 6403 ordine de protecție emise în primele 9 luni ale anului;
  • 1868 de ordine de protectie încălcate în primele 9 luni ale anului.
  • 6472 ordine provizorii de protectie în primele 5 luni ale anului;
  • 354 de ordine de protectie provizorii încălcate în primele 9 luni ale anului.
  • Aproximativ o treime dintre ordinele de protecție emise de instanțe sunt încălcate anual.
  • Unul din trei agresori își reia agresiunea asupra victimei sale. Ignoră avertismentul.
  • Unul din trei agresorie poate fi de neoprit. Uneori, chiar e. Uneori, ucide.
Cookies