Melania Medeleanu și Asociația Zi de Bine, a cărei fondatoare este, pornește azi, la București, la AFI Cotroceni, o impresionantă campanie de strângere de donații pentru refugiații ucraineni.
Beneficiarii principali sunt refugiații ucraineni din vama Sighet, unul dintre punctele de trecere a frontierei în care situația e, de la o zi la alta, tot mai dramatică.
Sunt oameni în uriașă dificultate de ambele părți ale graniței de la Sighet: cei care ajung la noi – mii de femei și copii – vin epuizați după un drum care poate dura și câteva zile. De partea cealaltă rămân bărbații, care s-au adunat pe partea ucraineană ca să îi ajute pe cei care așteaptă să treacă.
Melania Medeleanu spune că de ambele părți ale graniței e nevoie uriașă de ajutor.
Doar în zilele care urmează, vrem să umplem două caminoane 7 tone de ajutoare și să le trimitem spre vama de la Sighet. Un camion se va opri la graniță și produsele vor deservi femeile și copiii care intră zilnic la noi în țară. Al doilea camion va trece granița și va deservi ucrainienii care așteaptă ore întregi și chiar zile să treacă granița sau care campează acolo, ajutându-i pe cei care pleacă și așteptând să se clarifice situația din țara lor. Ajutorul va fi binevenit în perioada următoare, când este de așteptat ca vămile să se aglomereze și mai tare de ambele părți. Ne-am propus ca, în final, să strângem 15 tone de ajutoare.
Produsele de care este nevoie acum, spune Melania Medeleanu, se pot împărți în 5 mari categorii:
Iată și o listă sugerată de către ONG:
„Ne-ar ajuta enorm daca produsele ar fi sortate deja pe categorii. Dacă vor fi in cutii deja închise, vă rugăm să scrieți pe ele, VIZIBIL, ce conține fiecare pachet (de exemplu, „produse pentru copii 1-3 ani”/” produse de igienă femei”)”, spune Melania Medeleanu.
Punctul de colectare se află la AFI Cotroceni, în fața hypermarketului din mall, în perioada 2-5 martie, între orele 10:00 – 22:00.
Asociația „Zi de Bine” s-a înființat chiar când a pandemia a ajuns în România. „Certificatul de naștere” al ONG-ului a fost emis chiar în ziua în care în România se confirma primul caz de coronavirus. A fost momentul în care asociația fondată de Melania Medeleanu și Luciana Zaharia a organizat una dintre cele mai impresionante campanii de sprijin pentru spitalele din România. I-au spus „Scut pentru Spitale” și, în două luni, fetele au reușit să strângă aproape 800.000 de euro de la peste 33.000 de donatori.
Campania a început pentru a sprijini Spitalul de Boli Infectioase din Brasov, apoi s-a extins la peste 50 de spitale din țară
Din banii donați de oameni s-au cumpărat aparatură medicala – kit ecograf de înalta performanta, 18 ventilatoare ATI, 6 monitoare ATI, sistem de protecție respiratorie cu sincronizare, 7 injectomate, 28 lampi UV – echipamente de protectie – 72.000 de măști chirurgicale ffp2, 2.000 combinezoane, 30.000 de mănuși, 10.000 de viziere, halate de unica folosință, ochelari de protectie, 100.000 litri dezinfectanti si alte materiale necesare spitalelor din: Brasov, Targoviste, Suceava, Buzau, Campulung, Craiova, Petrosani, Radauti, Sinaia, Targu-Mures, Barlad, Roman, Rosiorii de Vede, Tecuci, Arad, Piatra-Neamt, Ploiesti, Hunedoara, Deva, Gaesti, Botosani, Targu Carbunesti, Baia-Mare, Bucuresti, Sighisoara, Sannicolau Mare, Onesti, etc.
În doi ani de existență, Asociația Zi de Bine a susținut 26 de cauze umanitare – de la înființarea de centre speciale de audiere pentru copii victime sau martori ai abuzurilor, înființarea call center gratuit pentru adolescenți în depresie, renovare de spitale și centre de sprijin pentru copii abandonați și bolnavi și până la înființarea de biblioteci mobile pentru copii din state românești izolate.