Un turn cu funcţie de hotel de cinci stele se va ridica în Piaţa Romană

de:
15 nov. 2012
0 Afișari
Un turn cu funcţie de hotel de cinci stele se va ridica în Piaţa Romană

La patru ani de la anunţul iniţial privind un mega-proiect imobiliar în zona Pieţei Romane, pe un teren delimitat de două clădiri cu statut de monument istoric, construcţia pare să fi revenit pe drumul cel bun pentru începerea lucrărilor.

Proiectul a fost prezentat marţi în faţa Comisiei de Urbanism de arhitectul Dorin Ştefan, care este în acelaşi timp şi membru al Comisiei, primul for decizional in aprobarea marilor dezvoltari imobiliare din oras. Acesta va fi construit pe un teren de 5.000 de metri pătraţi de la intersecţia străzilor Calea Dorobanţi şi Ernest Broşteanu, cu ieşire şi în Strada Mihai Eminescu. 

Clădirea va îndeplini funcţiile de hotel, cazinou, va adăposti însă şi birouri şi locuinţe, potrivit documentaţiei depuse de beneficiarul construcţiei, compania de imobiliare S.C. Rubin Gold SRL. Aceasta a obţinut deja aproape toate avizele necesare obţinerii autorizaţiei de construcţie, mai având nevoie doar de avizul Ministerului Dezvoltării pentru a putea supune proiectul votului Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Clădirea va măsura în jur de 50 de metri înălţime, potrivit avizului dat de Comisia de Urbanism, de patru ori mai puţin faţă de varianta iniţială (foto), care măsura în jur de 200 de metri.

Varianta iniţială a turnului, realizată de firma lui Zaha Hadid, celebru arhitect contemporan, a fost extrem de controversată la vremea prezentării ei în urmă cu 3 ani. Atunci, mai multe ONG-uri s-au arătat împotriva unei asemenea construcţii, considerând că ar strica specificul local al monumentelor istorice şi că străzile din jur nu pot suporta traficul intens adus de un asemenea colos imobiliar. De asemenea, faţă de varianta iniţială, aria pe care se va construi a fost restrâns la propunerea Ministerului Culturii. 

Imobilul va fi delimitat de două clădiri cu statut de monument istoric pe străzile Mihai Eminescu şi Calea Dorobanţi. Acestea nu vor fi afectate în niciun fel de construcţie potrivit arhitectului Dorin Ştefan, acesta adăugând că noua clădire va fi complementară cu clădirile cu statut istoric cu care se va invecina, deşi membrii Comisiei de Urbanism au fost de acord că au mai existat, în Capitală, alte proiecte cu aceeaşi intenţie care au eşuat.

Dezvoltatorul imobiliar din spatele acestui proiect a prezentat, în urmă cu 3 ani, trei proiecte pentru acest spaţiu: un turn de 200 de metri proiectat de Zaha Hadid, unul de 60 de metri proiectat de arhitectul Dorin Stefan, membru în Comisia de Urbanism şi un bloc de 10 etaje, poiectat de o firma de arhitectură din Israel. 

Cookies