Medicul Virgil Musta aduce precizări pe tema țânțarilor purtători ai virusului West Nile din București. Care sunt simptomele de care trebuie să ținem cont

23 iul. 2021
11204 Afișari
Medicul Virgil Musta aduce precizări pe tema țânțarilor purtători ai virusului West Nile din București. Care sunt simptomele de care trebuie să ținem cont
Sursa foto: Playtech

Virgil Musta, celebrul medic de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, a adus o serie de explicații privind apariția țânțarilor purtători ai virusului West Nile în centrul Bucureștiului. De asemenea, medicul a explicat care sunt simptomele care ar putea să indice o posibilă infectare cu virusul West Nile.

Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara a vorbit în cadrul unei emisiuni de pe postul B1 TV despre faptul că, în cursul acestei săptămâni, au apărut în centrul Bucureștiului țânțari purtători ai virusului West Nile, virus ce poate deveni fatal în anumite situații, potrivit stiripesurse.ro

Identificarea țânțarilor purtători ai West Nile a fost confirmată de autoritățile sanitare din domeniu dar și de Primăria Capitalei. Țânțarii purtători ai acestui virus periculos au fost depistați în zona Eroilor – Universitatea, zonă care include și parcurile Izvor și Cișmigiu, în cadrul unei monitorizări a „riscului epidemiologic arbivoral”.

Ce boli virale pot transmite țânțarii din România, potrivit lui Virgil Musta

Virgil Musta a declarat că pericolul pe care îl reprezintă țânțarii variază în mare măsură în funcție de punctul de pe Glob în care te afli. În zonele tropicale și în anumite regiuni ale Africii spre exemplu, țânțarii sunt responsabili pentru mai multe decese, deoarece acolo aceștia transmit boli grave, precum febra galbenă și malaria.

Din fericire, în România situația este mai bună, deoarece țânțarii pot transmite doar 2 tipuri de boli. Este vorba despre encefalita West Nile și encefalita Europei Centrale.

„Poate fi periculoasă, depinde și în ce zonă a lumii te afli, pentru că țânțarii transmit foarte multe boli, în special boli virale grave precum febra galbenă, malaria. Din fericire, acestea nu sunt la noi în țară. La noi în țară, țânțarii pot transmite 2 tipuri de encefalite: encefalita West Nile și encefalita Europei Centrale. Encefalita este o afecțiune a sistemului nervos, care are un oarecare procent de deces.

Ea debutează ca o boală virală, cu febră, dureri de mușchi și oase, la un moment dat începe să doară capul, apar vărsături și după apar fenomenele neurologice, care sugerează diagnosticul de encefalită și urmează să investighezi această encefalită. Și la copii produce aceeași patologie.”, a declarat Virgil Musta.

Bucureștiul s-a mai confruntat cu multe cazuri de encefalită

Virgil Musta a declarat că în Capitală, în anii 1990, s-au înregistrat multe cazuri de encefalită, deoarece, în timpul unei perioade extrem de ploioase, subsolurile caselor s-au inundat, ceea ce a devenit refugiul perfect pentru țânțari, care s-au înmulțit în număr extrem de mare și au dobândit encefalita, fapt care a dus la peste 100 de morți în București.

„În București, în anii 1990, a fost un număr mare de cazuri de encefalită, a fost o perioadă când a plouat foarte mult, subsolurile caselor erau inundate și tânțarii s-au dezvoltat. Din nefericire, au dobândit acest virus și atunci au creat o situație dificilă cu peste 100 de morți din câte țin minte în acea perioadă.

De atunci, această encefalită este monitorizată, în sensul că în fiecare an la începutul lunii mai până la sfârșitul toamnei noi avem obligația ca orice patologie cu simptomatologie neurologică și cu risc posibil să fie meningită sau encefalită dată de acest virus să efectuăm investigațiile specifice și să transmitem rezultatele la Institutul Cantacuzino.”, a precizat medicul.

La ce simptome spune Virgil Musta că trebuie să fim atenți

Întrebat care simptome ar putea da de gol infectarea cu virusul West Nile, Virgil Musta a declarat că durerea de cap, senzațiile de vomă, dar și fenomenele neurologice, precum parezele sau halucinațiile.

„În primul rând, durerea de cap, fiind o durere persistentă, poate fi însoțită sau nu de vărsături, după care apar fenomenele neurologice: astemie marcată, halucinații, pareze, parestezii, iar la formele grave convulsii, apoi pacienții intră în comă”, a subliniat medicul Virgil Musta.

În rândul persoanelor de peste 60 de ani cu afecțiuni cronice (diabet, cancer, boli renale, hipertensiune arterială) pot apărea simptome mai grave, precum rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică şi slăbiciune musculară.

În zilele următoare se va desfășura o acțiune de dezinsecție de amploare în toate cartierele Capitalei. Astfel, aliniamentele stradale, spațiile verzi dintre blocuri, spațiile verzi ale instituțiilor subordonate PMB – spitale, cimitire, precum și în rețelele de termoficare ce țin de Compania Municipală Termoenergetica, se vor aplica tratamente pentru eliminarea țânțarilor, a anunțat Primăria.

 

Cookies