Medicul Valentin Calu şi-a reluat activitatea la spital, la două luni de la accidentul aviatic

de:
24 mart. 2014
0 Afișari
Medicul Valentin Calu şi-a reluat activitatea la spital, la două luni de la accidentul aviatic

„Am revenit astăzi de dimineaţă pentru a-mi relua activitatea de medic. Pe aceea de cadru didactic am întrerupt-o foarte puţin. Corsetul l-am dat jos lunea trecută. De cum am venit, mi-am consultat primii pacienţi. Mi-a fost foarte dor de sală, de operaţii. De aceea, miercuri, probabil, voi face şi primele operaţii după accident”, a declarat pentru Mediafax dr. Valentin Calu.

Medicul spune că se simte bine, iar peste trei luni va face câteva proceduri de kinetoterapie. „Dacă nu m-aş fi simţit bine, nu aş fi venit la serviciu. Dacă voi fi selectat pentru prelevarea de organe, voi pleca fără rezerve”, a mai spus medicul Calu.

Întrebat dacă are vreo teamă în perspectiva unei noi misiuni de prelevare de organe, el a răspuns că nu crede că se va mai afla într-o situaţie similară celei din Apuseni. „Am fobie de avioanele care cad. Nu cred că mă voi mai afla într-o situaţie similară celei din Apuseni. Nu cred în pregătiri speciale înaintea unei misiuni. Nu cred că te poţi pregăti pentru astfel de situaţii. Poate voi fi un pic mai atent la solicitarea avionului. De exemplu, avionul cu care ne-am întors şi care am înţeles că a fost donat de Ion Ţiriac era un avion super OK”, a spus medicul.

Dr. Calu a povestit apoi că în sâmbăta de dinaintea accidentului a urmărit filmul „Naufragiatul”, cu americanul Tom Hanks în rolul unui Robinson Crusoe modern, şi s-a amuzat foarte tare când se vorbea despre localizare GPS. „Ulterior, luni, gândindu-mă la film, la localizare GPS, nu prea mi-a mai venit să râd. Totuşi, sunt convins că nu trebuie să mă comport ca şi când un astfel de accident s-ar putea întâmpla oricând”, a spus Calu.

Întrebat dacă ar vrea să revadă locul unde a căzut avionul, Calu a răspuns: „Cu siguranţă”. „M-am gândit să merg cu maşina mea. Să fie vară, cald, frumos. Vom merge toţi – Cătălin (Pivniceru – n.r.), Radu (Zamfir – n.r.), Sorin (Ianceu – n.r.). Va fi un moment personal, numai al nostru, exclusiv privat”, a adăugat Calu.

Colegii medicului Calu s-au bucurat să-l revadă alături de ei, mai ales că, aşa cum au spus, acesta este „de neînlocuit”. „Ne bucurărm că a revenit, ca să-l putem ‘exploata’. Este o bucurie că Valentin Calu a revenit. Are multe atribuţii. Este un chirurg faimos în chirurgia toracică. Este mâna mea dreaptă ca purtător de cuvânt. Nu vreau să îmi mai aduc aminte de ziua când m-a sunat şi mi-a spus la telefon: ‘Faceţi ceva pentru noi, că altfel murim!’. Ziua de astăzi poate fi un nou început sau o continuare a relaţiei noastre. Valentin este un coleg de care avem nevoie. Nu am avut cu cine să-l înlocuim, pentru că este de neînlocuit. I-am simţit lipsa”, a declarat directorul medical al Spitalului Elias, Dana Safta.

Medicul Valentin Calu este unu dintre cei cinci supravieţuitori ai accidentului aviatic produs la 20 ianuarie în munţii Apuseni. În urma accidentului, şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion.

Cookies