Medicii și farmaciștii au luat peste 35 mil. euro de la producătorii de medicamente

de:
17 mart. 2016
1 afișări
Medicii și farmaciștii au luat peste 35 mil. euro de la producătorii de medicamente

Pe listele publicate pe pagina Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) apar 90 de firme care au plătit diferite sume, de la câteva zeci de lei la câteva mii de euro, cadrelor medicale. Practic, prin modul în care au comunicat datele, companiile au făcut imposibilă realizarea unui bilanț complet și exact al sumelor plătite și al destinatarilor. Digi24 a reușit prelucrarea datelor a jumătate dintre firme, obținând un total de peste 160 milioane lei și un ordin de mărime al beneficiarilor de genul zecilor de mii.

Pfizer România SRL, reprezentant al gigantului farma Pfizer, cu sediul în New York și activitate în peste 150 de țări, a dat cea mai mare sumă profesioniștilor din domeniul sănătății: 15,34 milioane lei.

Pe locul doi se situează tot reprezentanța unei firme americane: Johnson & Johnson (cu activitate în peste 100 de țări, plasată printre primele zece companii farmaceutice din lume ca volum al vânzărilor). Este vorba de un total de 12,9 milioane lei, sumă plătită către 1.509 medici, asistenți medicali, farmaciști, asociații profesionale ale acestora, fundații, dar și spitale.

Locul trei aparține francezilor de la Servier Pharma (companie prezentă în 140 de țări, cu o cifră de afaceri de aproape 4 miliarde euro în 2012), cu un total de 10,24 milioane lei.

A patra poziție în top revine companiei anglo-suedeze AstraZeneca (vânzări declarate pe anul 2015 de peste 24 miliarde dolari), cu 9,8 milioane lei, direcționați către 2.600 cadre medicale, asociații profesionale și fundații.

Și celelalte companii farmaceutice mari au cotizat sume consistente: AbbVie SRL – 7,32 milioane lei, Roche România SRL – 7,17 milioane lei, Merck Sharp Dohme România SRL – 6,86 milioane lei, A&D Pharma Marketing & Sales – 6,45 milioane lei, Berlin-Chemie A. Menarini SRL – 6,41 milioane lei, Sanofi-Aventis România SRL – 4,59 milioane lei.

Terapia SA (parte a Sun Pharma), lider doi ani la rând (2013 și 2014) în ceea ce privește cifra de afaceri în România, figurează spre coada clasamentului, cu puțin peste 500.000 lei.

Firmele producătoare de medicamente care acționează în România au fost obligate să-și declare activitățile de sponsorizare și alte cheltuieli prin OUG nr. 2/2014, act normativ care s-a putut însă aplica efectiv abia după luna martie 2015, când a apărut în Monitorul Oficial Ordinul Ministerului Sănătății nr. 194, care, printre altele, a cuprins și formularul de declarare.

Ordinul, care aprobă Normele pentru evaluarea și avizarea publicității la medicamentele de uz uman, definește drept „publicitate pentru medicamente” inclusiv „orice formă de promovare destinată să stimuleze prescrierea, distribuirea, vânzarea sau utilizarea de medicamente”, categorie în care intră „vizite ale reprezentanților medicali la persoane calificate să prescrie medicamente”, „furnizarea de mostre”, „sponsorizarea întâlnirilor promoționale la care participă persoane calificate să prescrie sau să distribuie medicamente”, „sponsorizarea congreselor științifice la care participă persoane calificate să prescrie sau să distribuie medicamente și, în special, plata cheltuielilor de transport și cazare ocazionate de acestea”.

 

Cookies