Medicii protestează în fața Ministerului Sănătății

de:
19 sept. 2013
0 Afișari
Medicii protestează în fața Ministerului Sănătății

Protestele angajaţilor din sistemul sanitar contunuă joi la Ministerul Sănătăţii, după pichetul de miercuri, la care au participat peste 150 de medici, asistenţi medicali şi infirmiere, reprezentanţii acestora nefiind chemaţi la discuţii, scrie realitatea.net.

Vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat pentru MEDIAFAX că angajaţii din sistemul de sănătate sunt deschişi la orice dialog cu Ministerul Sănătăţii, cu condiţia să fie un dialog care să ducă la rezultate concrete.
„Nu mai vrem declaraţii politice, ceea ce noi cerem este ceea ce ei au promis prin progamul lor de guvernare”, a spus Marius Sepi.

Liderul sindical a spus că în a doua zi a protestului de la Ministerul Sănătăţii va veni şi personal sanitar din şase judeţe.

Peste 150 de angajaţi din sistemul sanitar au protestat, miercuri, timp de două ore, în faţa sediului Ministerului Sănătăţii, cerând alocarea a minimum şase la sută din PIB pentru Sănătate, majorarea salariilor şi garantarea prin lege a independenţei profesionale a celor care lucrează în domeniu.

Protestatarii au afişat bannere pe care scria „Noi vrem respect”, „Ne-am săturat să ne cărăm singuri crucea”, „Vrem dublarea salariilor medicilor rezidenţi”, OBBCSSR solicită 6% din PIB pentru Sănătate”.

Potrivit calendarului de proteste anunţat de Coaliţia Profesioniştilor din Sistemul de Sănătate, pichetele de protest vor fi organizate până în 27 septembrie, urmând ca în octombrie să aibă loc un protest la Guvern, iar în noiembrie să fie declanşată greva generală, cu asigurarea unei treimi din activitate, dacă până atunci guvernanţii nu răspund solicitărilor medicilor.
Potrivit lui Astărăstoae, dacă solicitările generale ce vor fi prezentate Executivului pot fi negociate, astfel încât alocarea a 6% din PIB sau dublarea salariilor să se facă eşalonat, solicitările privind dublarea salariilor rezidenţilor nu se negociază.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, declara, în 10 septembrie, că protestele anunţate de Coaliţia Profesioniştilor din Sistemul Sanitar nu se justifică şi nu au temei real, atât timp cât MS a pus în dezbatere publică un pachet de legi şi a precizat că aşteaptă toţi partenerii la dialog.

Eugen Nicolăescu mai spunea că invită toate părţile cu responsabilităţi în sistemul sanitar la discuţii şi dezbateri şi solicită ca orice manifestare a personalului medical să nu-i afecteze pe pacienţi. „Fac apel la responsabilitate şi echilibru”, a solicitat ministrul.

Cookies