Medici din România, acuzați că au luat mită din America pentru aparatură medicală

de:
25 oct. 2013
0 Afișari
Medici din România, acuzați că au luat mită din America pentru aparatură medicală

Conducerea companiei Stryker nu a recunoscut acuzaţiile, dar va plăti 13 milioane de dolari pentru a închide dosarul civil.

Plățile ilegale ar fi fost efectuate în perioada 2003-iulie 2007, precizează raportul comisiei americane pentru valori mobiliare, dat publicității la 24 octombrie.

Sumele erau acordate sub formă de sponsorizări sau cheltuieli cu diferite deplasări și evenimente, dar adevăratul scop era obținerea de contracte pe piața achizițiilor publice, scrie digi24.ro. 

Raportul comisiei din SUA menționează că, în 2004, firma americană ar fi suportat cheltuielile pentru a-l trimite în străinătate la un congres pe un medic român, pentru că acesta urma să fie numit șef de secție la un mare spital.

În acest fel, ar fi fost efectuate 192 de plăți ilegle către diverși oficiali români. Raportul nu precizează dacă este numai de medici, de reprezentanți ai unor instituții medicale sau și de oficiali guvernamentali.

Profitul companiei, prin aceste plăți ilegale, s-ar fi ridicat, în perioada menționată, la 1,7 milioane de dolari.

„Compania Stryker este lider mondial în domeniul implanturilor ortopedice şi unul dintre cei mai mari producători de dispozitive medicale din lume. Linia de dezvoltare a companiei este dedicată următoarelor grupe de produse:implanturi ortopedice, implanturi spinale, sisteme pentru traumatologie şi micro-implanturi, produse de biotehnologie, motoare pentru chirurgie, sisteme de navigaţie pentru chirurgie, sisteme endoscopice precum şi echipamente medicale pentru îngrijirea pacienţilor şi echipamente medicale pentru medicina de urgenţă”, se arată pe site-ul pentru România al companiei.

Cookies