Mai multe percheziții au loc vineri dimineață într-un dosar de abuz în serviciu, luare de mită, fals și înșelăciune. Medici din județele Iași, Brașov și Neamț sunt suspectați că ar fi montat unor pacienți stimulatoare cardiace și defibrilatoare luate de la persoane decedate.
În cadrul acestor percheziții sunt vizați mai mulți medici care ar fi realizat intervenții chirurgicale „cu încălcarea procedurilor de lucru și a indicațiilor de utilizare a dispozitivelor medicale cardiace”, transmite Poliția Română. Aceste intervenții au afectat sau au pus în pericol sănătatea sau viața pacienților care erau în grija cadrelor medicale audiate.
Anchetatorii au descoperit grave nereguli la Spitalul de Urgență „Sfântul Spiridon” din Iași, în cadrul secției de Cardiologie și Ambulatoriu. Medicii unității au operat mai mulți pacienți pe inimă și le-au montat dispozitive medicale (stenturi, defibrilatoare și stimulatoare) ce erau recoltate de la persoane decedate.
Poliția Română a declarat, printr-un comunicat de presă, că au fost puse în aplicare 24 de mandate de percheziție domiciliară. Ancheta va fi coordonată de Parchetul General și va viza următoarele infracțiuni:
Sursa citată transmite unde vor avea loc perchezițiile:
Activitățile se desfășoară în județele Brașov (3), Iași (20) și Neamț (1), la sediile sociale ale unor firme (3), la domiciliile persoanelor fizice (9) presupus a fi implicate în activitatea infracțională sau la imobile deținute de acestea (5). De asemenea, vor fi efectuate percheziții domiciliare la sediul unei primării comunale (1), a unor unități medicale – spitale (5) și la un O.N.G. (1).
De asemenea, controale economice vor fi făcute la sediile sociale și punctele de lucru ale unor firme. Se vor pune în aplicare patru ordonanțe prin care s-a dispus ridicarea de înscrisuri de la persoanele implicate în activitatea infracțională, conform comunicatului de presă transmis de Poliție.
Autoritățile au în vizor un medic cardiolog de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, transmite Ziarul de Iași, care este cercetat pentru că ar fi pus viața mai multor pacienți în pericol, luând dispozitive medicale de la cadavre.
De asemenea, cardiologul Dan Tesloianu este vizat și pentru că ar fi folosit banii strânși din intervenții pentru a construi ilegal o casă într-o arie protejată din zona Movileni.
Toată procedura se desfășura prin introducerea banilor într-un circuit legal al unui ONG, alături de un alt medic. Acesta lucrează la Secția de Cardiologie din cadrul Spitalului Militar de Urgență „Regina Maria” Brașov.
Cele două cadre medicale ar fi construit o casă de vacanță în acea zonă naturală protejată, iar anchetatorii fac verificări pentru a afla cum au obținut avizele.
Doctorul din Iași a mai fost implicat într-un dosar instrumentat în 2015 când a făcut parte dintr-o rețea de cumpărare/vânzare de tablouri (autentice sau false). În urma acuzațiilor, procurorul Emilian Eva de la Parchetul Tribunalului din Iași a fost condamnat la închisoare.
Ministerul Sănătății a transmis, printr-un comunicat de presă, că s-au dat curs tuturor solicitărilor venite din partea organelor judiciare:
Ministerul Sănătății a dat curs tuturor solicitărilor venite din partea organelor judiciare conform competențelor sale legale. Fiind o anchetă penală în curs de desfășurare, nu putem oferi alte informații sau detalii suplimentare.
Ministerul Sănătății desfășoară permanent activități de prevenire și de combatere a actelor de corupție care pot pune în pericol funcționarea sistemului sanitar și siguranța pacienților.