Medicamentele ieftine vor dispărea din farmacii. Producătorii au început retragerea lor din producție, pe fondul scumpirii energiei

28 dec. 2021
7385 Afișari
Medicamentele ieftine vor dispărea din farmacii. Producătorii au început retragerea lor din producție, pe fondul scumpirii energiei

Producătorii de medicamente din România, reuniți în patronatul PRIMER, anunță marți că au început să scoată din fabricație medicamente care generează pierderi, întrucât producția lor este pusă în pericol „de creșterea astronomică” a preţurilor la energie electrică și gaze. „Sute de medicamente sunt vândute sub prețul de producție, iar Ministerul Energiei nu a luat nicio măsură în urma solicitărilor venite din partea noastră.”, este anunțul PRIMER, prin intermediul unui comunicat de presă.

Patronatul care reuneşte cele mai importante 19 situri de fabricaţie de medicamente din România atrage atenţia că scumpirea exagerată a prețului la electricitate care s-a triplat față de aceeași perioadă a anului trecut și creșterea de cel puțin 6 ori a prețului la gazele naturale pun o presiune uriașă pe costurile de fabricație ale producătorilor de medicamente din țară. Companiile au trimis o solicitare la Ministerul Energiei în care au cerut plafonarea prețului, însă cererea a rămas fără răspuns.

Astfel, reculul prețurilor la energie și gaze generează rentabilitate negativă pentru sute de medicamente fabricate în România, ale căror prețuri nu pot fi crescute pentru că ar afecta accesul la tratament a sute de mii de pacienți, mulți dintre aceștia cu posibilități financiare reduse, precizează producătorii români.

Producătorii de medicamente retrag medicamentele din producție

Dr. Dragoș Damian, directorul executiv PRIMER, precizează că a cerut Ministerului Energiei condus de Virgil Popescu, la începutul lunii decembrie, plafonarea prețului energiei electrice ca măsură temporară pentru a produce în continuare medicamentele ieftine.

“Majorarea masivă a prețurilor la energie și gaze ne-a determinat să trimitem o adresă în data de 3 decembrie 2021 către Ministerul Energiei prin care solicităm ca măsură temporară plafonarea prețului energiei electrice la 400 lei/MWh. Însă, Ministerul Energiei nu a răspuns solicitării noastre. Deși la nivel declarativ autoritățile sunt preocupate de creșterea rolului fabricilor de medicamente din țară, în special în actualul context pandemic, în realitate nu există niciun fel de măsuri care să acopere aceste declarații. De altfel, în primăvara acestui an, furnizorii de energie au avertizat asupra creșterii explozive a prețurilor la electricitate și gaze, în timp ce autoritățile recomandau să ne îndreptăm către piața liberă pentru că prețurile se vor stabiliza, fapt care a fost contrazis de realitate.”, a declarat Dr. Dragoș Damian, Director Executiv PRIMER.

PRIMER anticipează în următoarele luni prețuri la electricitate de peste 2000 lei/MWh. În aceste condiții, membrii PRIMER se văd nevoiți să înceapă să scoată din fabricație medicamente care generează pierderi, cu respectarea tuturor reglementărilor în vigoare.

„Dorim pe această cale să ne cerem scuze pacienților, medicilor și farmaciștilor care vor fi afectați de problemele care vor apărea, însă lipsa de reacție a Ministerului Energiei nu ne permite continuarea producției medicamentelor care înregistrează pierderi.

Ne aflăm din păcate în aceeași situație de contradicție între vorbele și faptele autorităților, care spun că trebuie să întărim fabricile de medicamente din țară, însă, în realitate nu se iau măsuri concrete la solicitările venite din partea PRIMER. Ca urmare, să nu ne mirăm că producția indigenă este la cel mai mic nivel
istoric, sub 10% și că România se va adânci și mai mult în dependența importurilor de medicamente.” a mai completat reprezentantul PRIMER.

Din PRIMER fac parte cele mai importante 19 fabrici de medicamente din țară: AC HELCOR, ANTIBIOTICE, B.BRAUN, BIO-EEL SRL, BIOFARM, FITERMAN PHARMA, GEDEON-RICHTER, INFOMED FLUIDS, LABORMED-ALVOGEN, LAROPHARM, MAGISTRA CC, POLISANO PHARMACEUTICALS, ROPHARMA, SANTA SA, SLAVIA PHARM, TERAPIA – o companie SUN PHARMA, TIS PHARMACEUTICAL, VIM SPECTRUM, ZENTIVA.

 

Cookies