Medicamente pentru diabetici, vândute ilegal pentru slăbit, în București. O asistentă și patru medici de la o clinică privată din S1 ar fi implicați. 13 persoane au fost reținute

29 mai 2024
345 afișări
Medicamente pentru diabetici, vândute ilegal pentru slăbit, în București. O asistentă și patru medici de la o clinică privată din S1 ar fi implicați. 13 persoane au fost reținute
Medicamente pentru diabetici, vândute ilegal pentru slăbit, în București. O asistentă și patru medici de la o clinică privată din S1 ar fi implicați. 13 persoane au fost reținute. Foto simbol: Freepik

Oamenii legii au descoperit o rețea de trafic cu medicamente pentru diabetici în București: Implicați ar fi și o asistentă medicală și patru medici de la o clinică privată din Sectorul 1. 13 persoane au fost reținute, anunță Poliția Capitalei.

Rețea de trafic cu medicamente pentru diabetici în București

Polițiștii și procurorii din București au reținut 13 persoane într-un dosar care vizează o rețea care se ocupa cu traficul de medicamente pentru persoanele cu diabet vândute ilegal pentru slăbit.

O asistentă medicală de la o clinică privată din Sectorul 1, ajutată de patru medici, ar fi falsificat peste 700 de rețete compensate în întregime. Prejudiciul depășește 1 milion de lei, potrivit News.ro.

Femeia ar fi fost ajutată de mai mulți prieteni, unii dintre ei fiind farmaciști. După ce ridicau pastilele din farmacii, aceștia le vindeau pe Facebook sau pe alte platforme din mediul online. Medicamentele respective sunt cunoscute că ar ajuta la slăbit.

Medicamentele – Ozempic, Rybelsus, Victoza, Trulicity – erau decontate în totalitate. Până în prezent,  prejudiciul estimat depășește un milion de lei.

Dosar penal de fals informatic și înșelăciune

Miercuri, 29 mai 2024, Poliția Capitalei a anunțat că polițiști din cadrul Serviciul de Investigații Criminale au pus în executare, cu o zi în urmă, 21 de mandate de percheziție, în București și Ilfov, la domiciliul a 17 persoane, dar și la sediile unor instituții, într-un dosar penal de fals informatic în formă continuată (peste 2.800 de acte materiale) și înșelăciune (peste 1.300 de acte materiale), prejudiciul fiind de peste 1.000.000 de lei.

În fapt, în perioada ianuarie 2023 – ianuarie 2024, o femeie, în vârstă de 32 de ani, având calitatea de asistent medical şi recepţioneră în cadrul unei clinici medicale private, cu punct de lucru în Sectorul 1, ar fi falsificat reţete, prin introducerea unor date fictive în sistemul informatic, pentru a intra în posesia unor medicamente în mod gratuit şi pentru a le vinde în afara cadrului legal. Probatoriul administrat a relevat că, în urma falsificării reţetelor, medicamentele ar fi fost obţinute în baza unei înţelegeri prealabile cu alţi angajaţi ai unui lanţ de farmacii, dar şi cu sprijinul altor persoane, apropiaţi ai asistentei medicale în cauză, şi vândute fie prin intermediul platformelor comerciale, fie prin intermediul reţelelor de socializare, au transmis oamenii legii.

De asemenea, în urma investigațiilor, polițiștii au mai stabilit că falsificarea era realizată de asistentă, fiind ajutată de patru medici, angajați tot în cadrul clinicii medicale private, dar care nu aveau competență să prescrie aceste rețete.

Astfel, luni, 27 mai, a fost dispusă efectuarea în continuare a urmăririi penale față de 13 persoane, cu vârste cuprinse între 25 și 47 de ani.

În urma perchezițiilor, oamenii legii au identificat și au ridicat mai multe bunuri de interes în cauză.

Persoanele vizate au fost duse la audieri, în baza mandatelor de aducere care au fost puse în aplicare, față de 13 dintre acestea a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, urmând a fi prezentate în fața instanței cu propuneri legale.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies