Medicamente pentru boli grave incluse de azi pe lista celor gratuite

01 aug. 2021
14447 Afișari
Medicamente pentru boli grave incluse de azi pe lista celor gratuite
Medicamente pentru boli grave incluse de azi pe lista celor gratuite

Medicamente pentru boli grave incluse de azi pe lista celor gratuite. Guvernul a aprobat introducerea a șapte medicamente pentru boli oncoligice, endocrine, metabolice sau neurologice pe lista celor fără cost.

Mai multe medicamente pentru boli grave incluse de azi pe lista celor gratuite. Guvernul României a aprobat, la solicitarea Ministerului Sănătății, în ședința de săptămâna aceasta, o hotărâre prin care sunt introduse 7 denumiri comune internaționale în lista cu medicamentele de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi cu denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate.

Medicamente pentru boli grave incluse de azi pe lista celor gratuite

Cele șapte medicamente unice vizează, în principal, afecțiuni din cadrul programelor naționale de sănătate astfel: două medicamente destinate bolilor oncologice (DCI Olaparibum și DCI Apalutamidum), un medicament destinat bolilor endocrine şi metabolice (DCI Evolocumab), un medicament destinat bolilor neurologice (tratamentul sclerozei multiple – DCI Cladribinum), un medicament destinat tratamentului hemofiliei şi talasemiei (DCI Nonacog alpha) și două medicamente destinate bolilor cardiovasculare (DCI Dabigatranum etexilatum și DCI Edoxabanum).

În prima parte a anului a fost o acută lipsă a citostaticelor în București. Conform datelor de la acel moment, în cadrul Institutul Oncologic București existau discontinuități de aprovizionare pentru 16 medicamente citostatice și alte trei medicamente adjuvante necesare tratamentului pacienţilor care suferă de cancer.

Vă recomandăm și: Cum am transformat trusa medicală într-o valiză de cală

Medicamentele prescrise pot fi ridicate de la orice farmacie

Medicamentele prescrise pot fi ridicate de la orice farmacie încă din data de 1 aprilie 2021, conform unui comunicat al CNAS, care precizează și care suunt excepțiile de la această nouă facilitate.

Conform CNAS, excepţie fac medicamentele aferente contractelor cost-volum-rezultat, care se eliberează indiferent de casa de asigurări de sănătate în evidenţa căreia de află asiguratul, cu condiţia ca furnizorul de medicamente să fie în contract cu aceeaşi casă de asigurări de sănătate cu care se află şi medicul care a emis prescripţia medicală.

Cookies