FIT CITY

Medicamente interzise în numeroase ţări din străinătate, autorizate în România

Pe listele întocmite de Organizaţia Naţiunilor Unite, referitoare la medicamentele retrase, neautorizate sau strict restricţionate la nivel internaţional (este vorba de Consolidated List of Products Whose Consumption and/or Sale Have Been Banned, Withdrawn, Severely Restricted or not Approved by Governments), se regăsesc mai multe medicamente, care sunt autorizate în România, notează Economica.net.

Metamizol sodic – substanţa activă din algocalmin

Face parte din grupa medicamentelor analgezice şi antipiretice. Oficial, aceste medicamente sunt strict reglementate în România. În fapt, se pot cumpăra la liber din multe farmacii din ţară.

În România toate medicamentele pe bază de metamizol sodic ar trebui să se elibereze doar pe bază de reţetă medicală care se reţine la farmacie. Cu toate acestea, multe farmacii vând în continuare, fără reţetă, medicamente care conţin metamizol sodic, cu denumiri comerciale de algocalmin, algozone, algoremin, centralgin, algiotop, algoblock, alindor, metamizol solacium, metamizol farmacom, sintocalmin.

Pe prospectul medicamentelor care conţin metamizol se precizează explicit şi clar, la secţiunea de atenţionări speciale, că: „acest medicament poate determina fenomene alergice de tip anafilactic, de exemplu agranulocitoză sau şoc anafilactic. Deoarece agranulocitoza apare în mod neaşteptat şi este independentă de doză şi de durata tratamentului, în cazul apariţiei febrei şi/sau anginei şi/sau ulceraţiilor bucale se impun întreruperea imediată a tratamentului şi efectuarea urgentă a hemogramei. Continuarea administrării creşte riscul de deces”.

În perioada februarie-martie 2014, Proctecţia Consumatorilor a descoperit, în urma unui control, că mai multe farmacii din ţară au eliberat algocalmin fără reţetă, în ciuda deciziei Autorităţii Naţionale a Medicamentului care a interzis această practică.

Metamizolul sodic a fost interzis în mai multe ţări din lume încă din 1976. Printre ţările care au retras de pe piaţă acest medicament sau au impus restricţii se numără Norvegia, Filipine, SUA, Kuweit, Danemarca, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Germania, Spania, Olanda, Nepal, Yemen, Suedia, Maroc şi Irlanda.

Furazolidon (substanţă activă – furazolidonă)

Face parte din grupa antidiareicelor antiinflamatoare şi antiinfecţioase intestinale. Medicamentul este indicat în enterite, enterocolite infecţioase şi toxiinfecţii alimentare produse de germeni sensibili la furazolidonă, dizenterii bacilare, lambliază.

Medicamentul se eliberează fără prescripţie în farmaciile din România. Două firme au autorizaţie de punere pe piaţa din România a medicamentului Furazolidon, dintre care una vinde un produs destinat şi copiilor. De altfel, medicamentele pe bază de furazolidonă destinate copiilor sunt cele mai controversate. Multe ţări au reglementat strict administrarea acestui medicament copiilor. Firma care vinde în România furazolidon care poate fi administrat şi copiilor specifică, la secţiunea „doze şi mod de administrare” din prospect, că aceste comprimate nu sunt adecvate administrării la copii mai mici de 6 ani. Însă medicamentul se eliberează fără reţetă.

Printre ţările care au reglementat eliberarea acestui medicament se numără, Japonia, Coreea, Filipine, Italia, Irak, Malaezia, Liban şi Yemen.

Nimesulid – substanţa activă din Aulin

Nimesulida este un medicament antiinflamator nesteroidian cu proprietăţi analgezice şi antipiretice. Substanţa activă se găseşte pe piaţa românească în medicamente cu următoarele denumiri comerciale: Aulin, Aponil, Nimesil, Lemesil. Oficial, toate aceste medicamente se eliberează doar pe bază de reţetă care se reţine la farmacie. În realitate, dacă eşti suficient de convingător, poţi cumpăra Aulin şi fără reţetă, conform sursei citate.

În 2007, Irlanda a suspendat de pe piaţă medicamente care conţineau ca substanţă activă nimesulid, după ce şase pacienţi au avut nevoie de transplant de ficat în urma tratamentului cu nimesulid.

De pe prospectul medicamentului Aulin, comercializat în România, aflăm însă că „rareori, s-a raportat că administrarea Aulin a fost asociată cu reacţii hepatice grave, inclusiv cazuri foarte rare letale. La pacienţii la care, în timpul tratamentului cu Aulin 100 mg comprimate sau granule pentru suspensie orală, apar simptome sugestive pentru afectarea hepatică (de exemplu: anorexie, greaţă, vărsături, dureri abdominale, oboseală, urină închisă la culoare) sau pacienţii la care apare modificarea testelor funcţionale hepatice, tratamentul trebuie întrerupt. La aceşti pacienţi nu se recomandă reluarea administrării nimesulidei. După administrarea pe perioadă scurtă de timp s-a raportat afectare hepatică, în cele mai multe cazuri reversibilă”.

Printre medicamentele interzise sau foarte strict reglementate în străintătate se numără şi Droperidol Aguettant, soluţie injectabilă (substanţă activă droperidolum), şi Loperamida, medicament indicat în tratamentul simptomatic al diareei acute şi acutizări ale diareei cronice.

Mai mult pe Economica.net.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button