ARHIVA B365

Medic: Mai mulți consumatori de heroină şi alcool cu diazepam, mai puțini de etnobotanice

„Este foarte grav şi aşa, dar comparativ cu stările grave în care cădeau cei care consumau etnobotanice, adică acele psihoze toxice, heroina are tratament de substituţie gratuit prin programele CNAS şi ale MS. Pe langă heroină, a crescut numărul consumatorilor de alcool cu diazepam. Acest medicament, diazepamul, nu se procură de la dealerii de heroină, ci din farmacii, fără reţetă, iar acest lucru este foarte grav”, a spus managerul Centrului de Evaluare şi Tratament al Toxicodependenţelor pentru Tineri „Sfântul Stelian” din Capitală, dr. Cristina Hudiţă, la conferinţa naţională „Adicţia 2013 – Abuzul şi dependenţa, de la curiozitate inocentă la patologie”, scrie mediafax.ro.

Potrivit dr. Hudiţă, îngrijorătoare este şi vârsta din ce în ce mai mică, 10-12 ani, a consumatorilor.

„Vârsta consumatorilor scade. Asta din cauza lipsei de supraveghere familială, în primul rând. Practic, părinţii au problemele lor, nu-şi urmăresc copiii, iar aceştia intră în tot felul de găşti. Apoi, intervine şi presiunea terţilor. Micuţii intră în consum copilăreşte, dar se ajunge la boală grea, care, de regulă, este o boală psihică. Aceşti copii lipsesc de la şcoală, au multe absenţe. Ei se adună în grupuri pe străzi sau în parcuri”, a mai spus medicul.

Managerul Centrului „Sf. Stelian” a mai spus că ultimul pacient internat, un tânăr de 20 de ani, a ajuns în unitate după ce a consumat o cantitate mare de marijuana.

„Era foarte agitat, a spart televizorul, a spart totul în jur. Zilnic, în centru vin, pentru tratamentul cu metadonă, 300 de adolescenţi”, a mai spus Hudiţă.

Conferinţa „Adicţia 2013” a fost organizată de Societatea Română de Adicţie, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti şi Centrul de Evaluare şi Tratament al Toxicodependenţelor pentru Tineri „Sfântul Stelian”.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button