Medic la Spitalul de Arşi, despre victimele din #Colectiv: „Au murit într-o bombă cu microbi”

de:
03 dec. 2015
0 Afișari
Medic la Spitalul de Arşi, despre victimele din #Colectiv:

Apăsați de secrete, medicii, rudele, prietenii celor răniți la Colectiv și oamenii din sistemul medical s-au revărsat. Toți vor ca publicul să aibă o imagine mai corectă asupra a ceea ce s-a întîmplat, scrie jurnalistul Cătălin Tolontan, pe blogul personal, tolo.ro. „Sînt medic la Spitalul de Arși și asist neputincios la mascarada care e vîndută oamenilor pe toate canalele și prin toate mijloacele”, a declarat doctorul care are vechime de aproape 17 ani în operații cu mari arși.

„La noi, cei care au scăpat din foc au fost omorîți de bacteriile care infectează spitalele și nimeni dintre șefii sistemului sanitar n-a avut curajul să spună asta”, a spus doctorul.

Potrivit medicului, mulți dintre răniții din Colectiv „au murit cu zile”. „La noi, la Spitalul de Arși, majoritatea au murit cu infecție cu diverși germeni, dintre care cel mai agresiv este piocianicul. Vorbesc cu certitudine despre Spitalul de Arși, dar știu de la colegi de la alte spitale că situația este asemănătoare”, a spus doctorul, care a precizat că în alte ţări rata de supraviețuire este mult mai mare în asemenea situaţii.

Medicul a spus că bacteria piocianic exista înainte de Colectiv. „La Spitalul de Arși oamenii mor pe capete de ani de zile din cauza septicemiei dezvoltate din bacterii. De ce n-au fost anunțate familiile din primele zile, ca să aibă opțiunea de a-i transporta în străinătate?!”, a spus doctorul, precizând că unii dintre răniţi puteau fi transportaţi. „Infecțiile cu bacterii apar, din experiența noastră, cam din ziua a cincea. Ar fi fost timp. Intubați, ei puteau fi transportați”, a completat acesta.

Odată infectaţi, șansa victimelor de a scăpa este foarte, foarte mică, spune medicul. „Oamenii mor pentru că acești germeni intraspitalicești sînt foarte agresivi și rezistenți. Iar bacteriile devin imune pentru că, în spitale, se folosesc în exces antibiotice. Dar asta e altă discuție. Revenind, piocianicul este rezistent la orice antibiotic, mai puțin la colistin. Numai că dacă folosești colistin în exces atragi insuficiența renală”, a continuat medicul, precizând că pacienţii intră în contact cu germenii oriunde. „Noi nu sîntem, nici la terapie intensivă și nici pe secții, un spital de arși adecvat. Deși sîntem singurii medici specializați din țară. Restul spitalelor dacă au cîteva cazuri pe an, la Militar sînt cîteva zeci, noi avem sute de mari arși în fiecare an”, a completat doctorul, precizând că fiecare bolnav ar trebui izolat, la fel şi circuitele de acces, dar şi aerul pacientului trebuie supravegheat. „La noi, toți bolnavii sînt spălați într-o singură cadă. Se dezinfectează cada, e adevărat, dar întrebați-i pe șefii spitalului dacă e suficient! Germenii selectați în spital sînt extrem de rezistenți”, a mai spus doctorul.

Faptul că bolnavii sunt spălaţi într-o singură cadă a fost recunoscut, în direct la Realitatea Tv, şi de doctorul Cristian Niţescu, director medical la Spitalul de Arşi. Acesta a precizat însă că această cadă se dezinfectează după fiecare folosire.

De asemenea, Niţescu a declarat că, într-adevăr, fiecare salon de mari arşi ar trebui să fie dotat cu câte o cadă, iar fiecare pacient cu arsuri mari trebuie să fie supravegheat de o asistentă.

„Știam despre pericolul germenilor. În Spitalul de Arși au murit oameni, vorbesc de înainte de Colectiv că toți sînt oameni, cu 10-15% arsuri! Asta din cauza microbilor”, a mai spus medicul, pentru tolo.ro, sub protecţia anonimatului.

O altă problemă cu care s-au confruntat medicii de la Spitalul de Arşi a fost faptul că laboratorul era închis în timpul nopţii.„Nu li s-au făcut analize amănunțite decît dimineața. Nu s-au adus oamenii de la laborator. S-au făcut doar analizele de pe ATI, care-s puține, evident. Gîndiți-vă cum arată un set normal de analize. Leucocitele, de pildă, nu le-am putut vedea. Nu s-a deschis laboratorul și, mai mult, nu au fost anunțați toți medicii să vină. Au existat situații în care s-a intrat în operație cu aproape o oră mai tîrziu din cauză că nu existau medici specialiști suficienți și erau prinși în alte operații”.

Mai multe declaraţii făcute de medicul de la Spitalul de Arşi găsiţi pe tolo.ro.

Cookies