ARHIVA B365

Medic din Bucureşti, pentru Tolo.ro: Managerii de spital iau 30% din contracte. Hexi plătea mai mult

Medicul microbiolog, care a lucrat zece ani la Cantacuzino, iar alţi zece într-un spital de urgenţă din Bucureşti, susţine că aproape toate firmele de biocide dădeau bani pentru a câştiga contracte cu spitalele, dar Hexi Pharma plătea mai mult, pentru că în spitale se ştia că produsele lor aveau o calitate mai slabă.

Doctoriţa relatează o întâlnire cu Flori Dinu, directorul general al Hexi Pharma, care a întrebat-o cât a oferit Anios pentru a obţine contract cu spitalul, spunându-i că ea oferă dublu.

„Ştiind că aveau dezinfectanţi slabi, îi tot refuzam, îi descalificam. Infecţiile nosocomiale deveneau în toată ţara o problemă tot mai mare! Şi le căutam nod în papură că produceau biocide slabe, nu doream să-i am în spital. Dar directorul a venit la mine şi mi-a zis: «E timpul să termini cu ce ai tu cu Hexi!»”, povesteşte medical contextul în care a avut loc întalnirea cu Flori Dinu.

Ea spune că Flori Dinu i-a adus un dezinfectant pe bază de alcool, care nu mirosea a alcool, şi a refuzat-o, spunându-i că produsele Hexi Pharma au probleme. Atunci, susţine medicul, Flori Dinu ar fi întrebat-o cât oferă Anios, spunându-I că ea plăteşte dublu şi ducând mana la geantă pentru a scoate plicul cu bani. Întrebată de unde ştia că Florin Dinu avea un plic în geantă, doctoriţa răspunde: „Pentru că aşa se lucrează în licitaţiile din spitale pe dezinfectanţi, cu plicul”.

Medicul mai susţine că directorul general de spital primeşte cel mai mult din valoarea contractului, în anumite cazuri chiar 30% din contract, respectiv câteva zeci de mii de euro pentru un contract.

Directorul general al unui spital primeşte şi 30% din contractul pe dezinfectanţi. Însă o parte din bani îi dă mai departe protectorului politic, pentru cheltuieli de partid”, spune medicul. Ea mai susţine că, alături de directorul general al spitalului, primesc bani şi directorul medical (5%-10%), preşedintele comisiei de licitaţie, şeful de la achiziţii, epidemiologul, directorul economic şi asistenta-şefă, aceasta din urmă fiind o persoană foarte importantă în secţie, cu rolul de a gestiona eventualele plângeri ale medicilor sau chiar de a-i determina să facă referate pozitive pentru firma respectivă de atiseptice.

Detalii din anchetă pe site-ul jurnalistului Cătălin Tolontan – http://www.tolo.ro/


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button