FIT CITY

Medic de la Spitalul de Arși: Răniții din Colectiv au fost spălați cu apă de la robinet

Un medic de la spitalul de Arși din Capitală a făcut mai multe dezvăluiri pentru jurnaliștii Catălin Tolontan și Mirela Neag. Dezvăluirile cutremurătoare au fost făcute sub anonimat. 

”Unii dintre stagiari își făceau selfie cu marii arși”

tolo.ro: Ne-ați spus că și răniții trimiși în străinătate au prezentat suprainfecții?
Medic: Da. Unii dintre ei au murit la transport, alții la scurt timp după ce au ajuns în clinicile din străinătate. A fost tîrziu, îmi pare rău, acesta este adevărul.

tolo.ro: Știți de cazuri în care medicii de afară i-au contactat pe cei din țară rugîndu-i să le spună ce-i cu infecțiile acestea?

Medic:  Da, au fost. Știu și cazuri de oameni care n-au plecat la timp pentru că a existat o tergiversare, au tot fost amînați și care, cînd au ajuns acolo, erau deja într-o stare prea gravă ca să fie salvați.

tolo.ro: Dar Spitalul de Arși are condiții atît de precare?
Medic:  Condițiile sînt una și atitudinea e, uneori, asemănătoare. Știți, de pildă, că răniții sînt spălați cu apă de la robinet?!

tolo.ro: Sînteți afectat.
Medic: Da și am sentimentul că nu știu ce să fac. Să mă duc să le spun asta părinților e ca și cum le-aș spune că le-au murit copiii a doua oară. Am văzut, de pildă, o fată care nu era intubată.

tolo.ro: Imediat după explozie?
Medic:  Nu, nu, la cîteva zile după. Era deja în spital. Și a murit la cîteva minute după aceea. Eu am spus colegilor că a fost ”un defect de supraveghere”, știu că sună rău, dar așa cred că a fost. Repet, nu acuz pe nimeni, s-a și muncit mult, dar au existat și zone care n-au funcționat.

Medicul Adrian Stănculea a confirmat că pacienții arși au fost spălați cu apă de la robinet.

„Da, așa e. Am încercat un sistem de filtre acum cîțiva ani, dar nu mai era debit la apă. Dar apa nu aduce pioceanicul! Și nici alți germeni. Noi la spălare nu-i dezinfectăm cu apă, ci cu betadină și alți dezinfectanți. Cu apa doar îndepărtăm mecanic resturile de pe piele. Sigur că ne-am dori un sistem de filtre personalizat, ne dorim și căzi în fiecare salon, aveam o investiție promisă de primăria Sectorului 1, dar s-a oprit în momentul în care a fost arestat Chiliman”, a spus medicul. 

Citește mai mult pe tolo.ro.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button