Medic de la Spitalul de Arşi din Bucureşti: „Nu am mai suportat atâta moarte în jurul meu”

de:
19 iul. 2016
2 Afișari
Medic de la Spitalul de Arşi din Bucureşti:

Anchetatorii au citat-o pe Camelia Roiu să se prezinte marţi la Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei pentru a fi audiată în calitate de martor în dosarul privind cele două cazuri de morţi suspecte înregistrate în ultima perioadă, respectiv pacientul cu viermi în răni şi femeia căreia i s-a făcut o transfuzie greşită, informează news.ro.

Medicul Camelia Roiu a declarat, după ce a fost audiată, că în urma sesizărilor pe care le-a făcut pentru neregulile din spital, nu numai că situaţia nu s-a schimbat, dar a primit şi ameninţări de la fostul director al Spitalului de Arşi şi de la Alin Ţucmeanu, în perioada în care acesta era secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Sunt infecţiile nosocomiale de care eu am atras atenţia. Am înregistrat plângeri scrise, am o înregistrare cu domnul manager în care îi spun că toţi pacienţii mor de infecţii în reanimare şi că el va răspunde, în final de lucrurile acestea. Managerul era domnul Marinescu. Am primit un răspuns în doi peri că nu este treaba mea„, a spus Cemelia Roiu.

Camelia Roiu spune că a primit ameninţări şi de la fostul secretar de stat în Ministerul Sănătăţii Alin Ţucmeanu, care i-ar fi spus că va fi verificată de DNA. La scurt timp după discuţia medicului cu Alin Ţucmeanu, acesta a fost reţinut de procurorii DNA, în noiembrie 2015, într-un dosar în care este acuzat de luare de mită şi complicitate la dare de mită.

Mă simt într-o stare de nesiguranţă totală, sunt obligată să asist, neputincioasă la un malpraxis care este practicat şi girat de toate autorităţile. (…) Am făcut totul în beneficiul pacienţilor şi al lor (al celorlalţi doctori, n.r.) pentru că şi ei, sunt convinsă, vor să trateze pacienţii în alte condiţii, nu să-i vadă murind zi de zi. Eu, efectiv, nu am mai suportat să văd atâta moarte în jurul meu şi să asist neputincioasă la aşa ceva„, a mai spus Camelia Roiu.

Medicul susţine că rata de supravieţuire în secţia de Terapie Intensivă este extrem de mică, de sub 10%, nu doar din cauza rănilor cu care vin pacienţii, ci mai mult din cauza infecţiilor nosocomiale.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti fac cercetări şi în cazul pacientei căreia i-a fost făcută o transfuzie greşită la Spitalul de Arşi. Camelia Roiu spune că asistentele erau forţate să facă ilegal transfuzii, deşi nu aveau specializarea respective, iar Unitatea de Transfuzii Sangvine (UTS) nu este autorizată.

„Au fost foarte mari nereguli, în sensul că unitatea de transfuzii nu era autorizată, asistentele au fost nevoite să facă determinări de grup de sânge, ele nefiind calificate în acest domeniu. Consider că cea mai mare responsabilitate este a şefului UTS, care a girat această activitate neautorizată şi ilegală. (…) În garda respectivă, în noaptea, respectivă au fost două asistente, una dintre ele am înţeles că a determinat grupul de sânge şi a făcut compatibilitatea. (…) Asistentele au fost nevoite, obligate, li s-a reproşat după aia, când au încercat să spună că nu este treaba lor şi nu pot să-şi asume această responsabilitate şi s-a reproşat de către şeful de secţie că ele ştiau din start, de la angajare că vor face lucrul ăsta, deşi în fişa postului nu este spus aşa ceva. Adrian Stănculea este şeful secţiei”, a precizat Camelia Roiu.

Cookies