Medalioane „anti-Covid-19” de vreo 30.000 de euro, cumpărate de două companii ale Primăriei din Voluntari. Problema este că nu sunt autorizate medical. Unul singur costă 145 de lei

18 oct. 2021
427 afișări
Medalioane
Medalioane „anti-Covid-19" de 30.000 de euro, cumpărate de două companii ale Primăriei din Voluntari. Problema este că nu sunt autorizate medical. Unul singur costă 145 de lei sursa foto: pureo2.eu

Medalioane „anti-Covid-19" în valoare de 30.000 de euro au fost cumpărate recent de două companii aflate în subordinea Primăriei din Voluntari, condusă de Florentin Pandele, soțul fostului edil al Capitalei, Gabriela Firea. Problema cea mare este că acestea nu sunt autorizate medical, nici în România, nici în Uniunea Europeană, nici la nivel american, sistem folosit de multe ori drept etalon în privința tehnicilor medicale. Mai mult, un singur astfel de produs costă 145 de lei și este comercializat de o singură firmă în România, scrie Buletin de București care a descoperit licitația din Voluntari în SEAP.

Două instituții subordonate Primăriei Voluntari au consumat recent suma de aproape 30.000 de euro pentru o serie de așa numite medalioane, fără atestare medicală, care promit că purifică aerul de toți microbii din jur, inclusiv COVID-19, pe o suprafață de un metru și ceva în jurul celor care le poartă.

Produsul, dezvoltat în Coreea de Sud, spune că ar crea un scut de 1.3 metri în jurul celui care îl poartă, iar timp de 30-40 de zile ar oferi protecție împotriva Covid-19. Mai mult, unde mai pui, ar dezinfecta și măștile de protecție.

Așa arată produsul care de fapt nu este aprobat de FDA

Medalioane anti-COVID-19, comercializate în România de o singură firmă

Directorul copaniei care le comercializează în România, de unde au fost achiziționate și de Primăria Voluntari, spune că are toate avizele necesare de la autoritățile din Coreea și că ar deține și autorizație de la FDA, însă informațiile oficiale îl contrazic, scrie Buletin de București.

Astfel, se pare că nicio instituție din România, adică Ministerul Sănătății, nici European Medicines Agency (EMA) și nici Food and Drug Administration (FDA) nu au dat aprobare aceste medalioane numite Pure O2 Pack-Solid.

Două companii subordonate Primăriei Voluntari au cumpărat astfel de produse

La începutul lunii septembrie, Serviciul de Transport Voluntari (STV), companie aflată în subordinea primăriei conduse de Florentin Pandele, a cumpărat 930 de medalioane „de protecție” Pure 02 Pack-Solid. Decizia este și mai surprinzătoare cu cât această firmă creată în Voluntari are doar 334 de angajați. Prețul pentru un singur produs este cuprins între 140 și 145 de lei, fără TVA, astfel că întreaga investiție depășește 130.000 de lei, aproximativ vreo 27.00 de euro.

Mai mul, în octombrie, o altă companie condusă de Primăria lui Pandele, Ecovol SA, a mai cumpărat 60 de medalioane pentru vreo 300 de angajați câți are. Astfel, compania care se cupă de salubrizarea din Voluntari a plătit încă vreo 1.700 de EURO.

Ce promit medalioanele anti-COVID care nu sunt recunoscute medical

Compania din România care care comercializează aceste medalioane realizate în Coreea spune că ele „creează un scut cu raza de aproximativ 1.3 metri în aerul din jurul purtătorului, care împiedică microorganismele patogene să ne contamineze.” Mai mult, protejează împotriva Covid-19 și a altor agenți patogeni și elimină mirosurilor, arată descrierea de pe SEAP.

De asemenea, aceste promit că igienizează și dezinfectează suprafețele și materialele aflate în raza sa de acțiune, chiar și măștile de protecție reutilizabile timp de 30-40 de zile de când produsul a fost desfăcut.

Produsele nu au fost aprobate de FDA, instituția din SUA responsabilă cu aprobarea medicamentelor

Mai mult, aceste medalioane nu au fost aprobate de Food and Drug Administration (FDA), agenția din Statele Unite care reglementează astfel de dispozitive, pe motiv că Pure O2 Pack-Solid „nu a fost găsit de FDA ca fiind sigur și eficient, iar această etichetare nu a fost aprobată de FDA”, arată informațiile din U.S. National Library of Medicine, iar numărul trecut pe ele și numit NDC arată doar că a fost făcută o înregistrare în acest sens, chiar dacă nu au primit aprobarea.

Cookies