Meciuri în bucătărie la București între statele care concurează la Mondialul de fotbal din Qatar. Proiect inedit imaginat de doi experți culinari români

26 nov. 2022
65 Afișari
Meciuri în bucătărie la București între statele care concurează la Mondialul de fotbal din Qatar. Proiect inedit imaginat de doi experți culinari români

Mondialele de fotbal în Qatar, și de gastronomie în paralel la București.

Doi apreciați specialiști în gastronomie din România, jurnalistul și istoricul Cosmin Dragomir și Adriana Sohodoleanu, sociolog și pastry chef, au inițiat un proiect prin care fiecare meci din Qatar are corespondență gastronomică.

Cei doi prezintă confruntarea dintre mâncărurile și deserturile emblematice ale țărilor a căror naționale sunt rivale pe gazon.

Ei și-au propus să posteze descrieri ale unor preparate specifice acelor țări și au de gând să ducă acest proiect până în finală. Adriana și Cosmin și-au împărțit și documentarea: ea se ocupă și postează doar despre deserturi iar Cosmin scrie despre feluri principale.

“Am avut această idee în urmă cu două campionate și cumva am uitat complet de ea. Probabil că dacă nu îmi aduceam aminte abia în urmă cu câteva zile am fi avut și sponsor. Mâncarea este o carte de vizită eficientă și de multe ori spune despre o țară mai multe decât broșurile turistice.

Dacă mâncarea e proastă, vacanța e ratată complet. Dacă mâncarea e bună sau fabuloasă atunci vei avea și mai multe amintiri din acea țară.  În general am căutat preparate care au notorietate sau sunt considerate feluri naționale, dar public și foarte multe povești despre sarmalele specifice acestor țări.

Multă lume știe că documentez temeinic acest preparat care face parte din gastronomiile naționale ale multor țări: din Iran în Argentina, din Croația în Danemarca. Dacă România s-ar fi calificat aș fi scris despre sarmale, zacuscă și ciorba de burtă. Cam astea trei, că oricum probabil nu treceam de grupe.

Acest proiect este prilejuit de organizarea unei competiții clasice și are ca scop popularizarea informațiilor gastronomice, dar poziția mea este de condamnare întregului proces de organizare (de la tragediile întâmplate pe șantiere cauzate de condițiile inumane de muncă până la suspiciunile de mituire a reprezentanților FIFA).”, spune Cosmin Dragomir.

‘’Mâncarea înglobează și reflectă printre altele climă, economia, istoria și religia unui popor; îți arată nu doar ce mănâncă Celălalt ci și de ce, care-s factorii care i-au modelat dietă și evoluția – conflicte, relief, clasacredințenăzuințepolitică, etc. Ea îți pune pe masă cultură nu doar gust și substanțe nutritive prin urmare acest campionat este o bună oportunitate  cercetăm lumea din farfurie și  descoperim nu doar diferențele cât ceea ce ne unește indiferent unde suntem plasați pe glob’’ declară Adriana Sohodoleanu.

Îi puteți urmări pe conturile de Instragram și Facebook:

https://www.instagram.com/cosmindragomir_gastroart/

https://www.instagram.com/Biscuit.ro/

https://www.facebook.com/cosmin.dragomir.12

https://www.facebook.com/adriana.sohodoleanu/

Cine sunt Cosmin Dragomir și Adriana Sohodoleanu

Cosmin Dragomir este jurnalist culinar și istoric amator al gastronomiei românești, fondatorul gastroart.ro și autorul volumului “Curatorul de zacuscă și alte povestiri culinare românești”.

Adriana Sohodoleanu este sociolog și în curând va lansa un volum dedicat cercetării Noii Bucătării Românești, tema doctoratului obținut anul trecut.

Cei doi fac echipă de mai mult timp, iar în curând vor lansa volumul “Dulce Românie – o istorie a deserturilor de la noi” un proiect special la care au contribu

Alte recomandări:

Cookies