Povestea controversată a Mausoleului din Parcul Carol. De ce nu ne putem apropia de monument FOTO

de:
21 sept. 2015
1964 Afișari
Povestea controversată a Mausoleului din Parcul Carol. De ce nu ne putem apropia de monument FOTO

Mausoleul din Parcul Carol a fost ridicat la jumătatea secolului trecut, fiind inițial denumit Monumentul eroilor luptei pentru libertatea poporului și a patriei, pentru socialism, în timpul regimului comunist.

Înălțat după planurile arhitecților Horia Maicu și Nicolae Cucu, Mausoleul din Parcul Carol are o înălțime de 48 metri și a fost inaugurat la 30 decembrie 1963.

Din 2006, ansamblul se numește Memorialul Eroilor Neamului, celebrând astfel centenarul Parcului Carol I. 

Monumentul este format dintr-o bază circulară placată cu granit negru pe care sunt amplasate cinci arcade zvelte, placate cu granit roșu. 

Foto: wikipedia.org

Accesul în monument, permis doar la ocazii speciale

Edificul se află în administrarea Oficiului Național pentru Cultul Eroilor (ONCE). Într-un răspuns la solicitarea B365.ro, reprezenanții instituției au explicat momentele în care bucureștenii pot avea acces în interiorul monumentului, accesul fiind, în rest, interzis. 

Astfel, persoanele interesate de interiorul Mausoleului Carol îl pot vizita cu prilejul unor evenimente speciale, precum sărbătoarea Înălțării Domnului, când se sărbătorește și Ziua Eroilor.

Potrivit reprezentanților ONCE, decizia de restricționare a accesului în interiorul monumentului a fost cauzată de nefinalizarea unui proiect mai vechi, în urma căruia spațiul urma a fi amenajat cu diverse spații expoziționale. Din această cauză, cei interesați de interiorul Mausoleului îl pot vizita doar ocazional.

Astfel, accesul este deschis publicului anual, de Ziua Porților Deschise, dar și cu prilejul depunerii unor urne cu pământ adus de pe câmpurile de bătaie unde au murit militari români: Primele patru urne au fost depuse în interiorul Memorialului în anul 2013, pământul fiind adus de către Asociația „Tradiția Militară” de la mormintele eroilor români căzuți în lupta la Țiganca (Republica Moldova), Sevastopol, Odessa (Ucraina) și Stalingrad (Federația Rusă). Ultimele două urne au fost depuse în anul 2014 și în anul 2015, pământul fiind adus de la Kizburun-Baksan (Republica Kabadrino-Balkariia, Federația Rusă) de grupul de alpiniști români „Acțiunea Montană” și de la Plevna (Bulgaria) de Asociația „Tradiția Militară”, susțin reprezentanții ONCE.

Interiorul monumentului (Foto: Cati Pritulescu)

CITEȘTE ȘI: Povestea Parcului Carol: amenajat pe o plantaţie de vie, cu o cascadă în locul monumentului de azi

Amenajarea expozițională a hemiciclului, proiect eșuat

În 2006, odată cu schimbarea denumirii ansamblului, a apărut ideea amenajării unei expoziții în hemiciclul ansamblului. 

Expoziția urma să conțină, potrivit anuala.ro, videoproiectoare care, alături de alte elemente specifice, să prezinte mai multe momente din istoria românilor. Mai exact, hemiciclul urma să adăpostească expoziții tematice, cu materiale grafice și proiecții, pe tema Războiului de Independență, a Primului Război Mondial și a celui de-al Doilea Război Mondial.

Proiectul nu a fost, însă, realizat, din cauza neasigurării fondurilor necesare, au declarat reprezentanții ONCE pentru B365.ro. În prezent, singurul spațiu amenajat, în interiorul monumentului, este rotonda, unde se află amplasat un grup statuar.

Interiorul monumentului (Foto: ONCE)

Demolarea Mausoleului, pentru a face loc Catedralei Mântuirii Neamului

Ansamblul urma a fi demolat, în 2004, după ce Guvernul Năstase a transmis în folosință Bisericii Ortodoxe Române peste 5 hectare din Parcul Carol, pentru a construi Catedrala Mântuirii Neamului.

Mausoleul urma să fie demolat, pentru a permite construcția catedralei.

Cu toate acestea, Mausoleul a fost salvat în instanță, după ce Traian Băsescu, pe atunci primar general, a câștigat procesele cu Primăria Sectorului 4 și Consiliul General al Primăriei Capialei, care au emis autorizații pentru construirea catedralei, potrivit revista22.ro.

Eroul Necunoscut, readus la locul lui

În 2006, rămășițele eroului necunoscut, simbolul unic al jertfelor naționale, desemnat de România anului 1921, au fost reașezate în partea de sus a parcului, în cadrul Memorialului, după ce a fost mutat de comuniști. 

Foto: libertatea.ro

„Decizia mutarii s-a luat pentru a se face o reparatie istorica. In 1991, Mormantul Eroului Necunoscut nu a putut fi asezat in partea de sus a parcului pentru ca in mausoleu era inca trupul lui Petru Groza si atunci s-a luat masura provizorie de a fi asezat jos. Pozitia nu era insa una favorabila. Astfel ca, acum s-a luat decizia sa fie mutat sus tot ansamblul Mormantului Ostasului Necunoscut. Se va constitui astfel o zona de reculegere”, a declarat, pentru 9am.ro, în 2006, Cristian Scarlat, directorul Oficiului National pentru Cultul Eroilor.

Reașezarea mormântului Eroului Necunoscut (Foto: Bogdan Dincă / Mediafax Foto)

Schimbarea de gardă, spectacol anonim

Soldații Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”, care asigură paza Mormântului Soldatului Necunoscut, realizează zilnic, la patru ore, schimbarea de gardă.

Evenimentul este unul necunoscut pentru foarte mulți bucureșteni, întrucât manifestările nu beneficiază de un public numeros.

Video: YouTube / Music-News Romania VEVO

 Video: YouTube / Laurentiu-Anton Faur

În prezent, ansamblul nu beneficiază de lucrări de conservare, au mai declarat reprezentanții Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, la solicitarea B365.ro.

Foto: bzi.ro

Cookies