Măsurile de relaxare trebuie luate treptat, spune Ioana Mihăilă

17 mai 2021
71 afișări
Măsurile de relaxare trebuie luate treptat, spune Ioana Mihăilă

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat luni, în cadrul conferinței de presă de la Palatul Parlamentului faptul că măsurile de relaxare a restricțiilor trebuie să fie luate treptat, pentru ca autoritățile să poată evalua modul în care fiecare val de relaxare afectează evoluția pandemiei.

Ioana Mihăilă a precizat în cadrul conferinței de presă faptul că într-un birou se poate limita purtarea măștii în interior, însă doar dacă toți angajații au schema completă de vaccinare anti-COVID 19 efectuată. Totuși, ministrul susține că această măsură poate fi luată în situațiile în care riscul de infectare este redus, potrivit Agerpres.

„Eu susţin că pentru cazurile şi situaţiile în care există risc redus, risc care este documentat de către medicul de medicina a muncii, se pot lua astfel de măsuri, precum limitarea purtării măştii în interior. Dar, de asemenea, susţin că măsurile de relaxare trebuie luate treptat, aşa încât fiecare dintre măsurile de relaxare să poată fi evaluată ca impact avut asupra incidenţei”, a spus Mihăilă în momentul în care a fost întrebată dacă recomandă ca angajaţii dintr-un birou în care sunt toţi vaccinaţi să nu poarte masca de protecție.

„Evoluția pandemiei de permite să avem măsuri de relaxare”

Ministrul Sănătății a adăugat că situația actuală, raportată la datele naționale privind rata de incidență a noilor cazuri de COVID 19, permite introducerea unor măsuri de relaxare.

„Suntem într-o perioadă în care evoluţia pandemiei ne permite să avem măsuri de relaxare”, spune Ioana Mihăilă.

Potrivit acesteia, toate măsurile de relaxare luate până acum, precum și cele ce vor urma, vor fi implementate în mod treptat, pentru ca autoritățile și specialiștii să poată observa în mod exact cum este influențată evoluția pandemiei de fiecare etapă de relaxare.

„Nu s-a întâmplat să luăm măsuri de relaxare totală. Aşa cum prevede şi hotărârea de Guvern şi hotărârea CNSU, aceste măsuri sunt treptate, tocmai pentru a putea evalua impactul fiecărei măsuri din acest pachet asupra evoluţiei pandemiei”, a precizat ministrul Sănătății.

Ioana Mihăilă a prezentat luni, în Parlament, situația deceselor cauzate de COVID-19

Ministrul Sănătăţii Ioana Mihăilă a prezentat astăzi, în plenul Camerei Deputaţilor, la solicitarea PSD, situaţia deceselor raportate din cauza COVID-19. Demersul social-democraţilor a venit după ce Parlamentul a respins, în plenul reunit de săptămâna trecută, înfiinţarea unei comisii de anchetă privind raportările deceselor din perioada pandemiei, comisie solicitată de Partidul Social Democrat.

Întrebată de deputatul PSD, Alexandru Rafila, cine este responsabil pentru sincope, dar și dacă au fost acordate sancțiuni, ministrul a declarat:

„Responsabilul din cadrul Ministerului Sănătății este un comitet numit în mandatul precedent lui Vlad Voiculescu și vom lua toate măsurile pentru cercetarea disciplinară a acestora”.

Aceasta a recunoscut faptul că sistemul are problemele sale, dar și că este necesară o reformă a aparatului de sănătate din România.

„Nu vom începe o vânătoare a vinovaţilor, dar avem la dispoziţie informaţiile necesare pentru a lua măsurile care se impun şi avem încă o dată dovada că sistemul are sincope şi că reforma este necesară şi asta vrem să facem – reformă în sistemul de sănătate”, a spus ministrul Sănătăţii.

Cookies