Măsuri de relaxare și restricții de la 1 august. CNSU a adoptat o nouă hotărâre. Se modifică și condițiile carantinării | DOCUMENT

27 iul. 2021
7376 Afișari
Măsuri de relaxare și restricții de la 1 august. CNSU a adoptat o nouă hotărâre. Se modifică și condițiile carantinării | DOCUMENT
Măsuri de relaxare și restricții de la 1 august.

Măsuri de relaxare și restricții de la 1 august. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat hotărârea numărul 50 privind propunerea adoptării unor măsuri de relaxare, dar și anumite restricții, în contextul evoluției pandemiei de COVID-19.

Măsuri de relaxare și restricții de la 1 august. Premierul Florin Cîţu a anunţat de acum câteva zile că 1 august nu vine cu restricții, chiar dacă vaccinarea nu merge în direcția dorită de autorități, ci cu noi relaxări.  Acestea vizează în mod special evenimentele culturale publice, dar includ şi reguli noi pentru evenimentele private sau sportive, în funcţie de incidenţa cazurilor de COVID-19. CNSU a decis, luni seară, următoarele.

Măsuri de relaxare și restricții de la 1 august

Activitățile culturale, artistice și de divertisment vor putea fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 2.500 de persoane, cu obligativitatea purtării măștii de protecție, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Toți participanții trebuie să fie vaccinați, săprezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv să se afle în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

75.000 de persoane la festivaluri în orașele cu incidență sub 2/1000

De asemenea, CNSU propune ca activitățile culturale, artistice și de divertisment să poată fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 75.000 de persoane, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori. Regulile cu privire la purtarea măștii, a prezentării certificatului de vaccinare la intrare sau a testelor, rămân valabile și în acest caz.

Măsuri de relaxare și restricții de la 1 august. La nunți participarea depinde de incidența cazurilor

Organizarea de evenimente private cum ar fi nunțile, botezurile sau mese festive ori parastase va fi permisă începând cu data de 01.08.2021, cu participarea a maxim 150 de persoane în spații deschise, sau cu participarea a maxim 100 de persoane în spații închise, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și sunt respectate măsurile de protecție sanitară, în intervalul orar 5,00-02,00. În privința localităților cu incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori va fi permisă participarea a maxim 200 de persoane în spații deschise și maxim 150 de persoane în spații închise.

La stabilirea numărului maxim de persoane nu sunt incluși copiii cu vârsta mai mică de 16 ani.

Începând cu data de 01.08.2021, se propune desfășurarea activităților recreative și sportive în aer liber cu participarea a cel mult 30 de persoane care nu locuiesc împreună, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și cu participarea a cel mult 50 de persoane care nu locuiesc împreună, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori.

Mitinguri cu maxim 500 de persoane, tot în funcție de incidența cazurilor

Începând cu data de 01.08.2021, se propune organizarea de mitinguri şi demonstrații cu un număr de participanți de maximum 100 de persoane, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și cu un număr de maximum 500 de persoane dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori.

Citiți AICI, integral, hotărârea numărul 50 a CNSU.

Modificări cu privire la carantinare

CNSU a adoptat și Hotărârea numărul 51 pentru modificarea și completarea HCNSU 43 din 01.07.2021 privind aprobarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat, criteriile pe baza cărora se stabilesc acestea, precum și a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc din acestea în România.

Cea mai importantă decizie este că a crescut la 6 ani vârsta până la care copiii sunt scutiți de carantină la întoarcerea din țări aflate pe lista galbenă sau roșie. Pentru copiii cu vârste între 6 și 16 ani, scutirea de carantină se face în baza unui test PCR negativ, vechi de cel mult 72 de ore.

Hotărârea numărul 51, AICI.

Cookies