Primăria Capitalei susține că Bucureștiul nu are un aer poluat peste limitele normale

de:
18 sept. 2013
0 Afișari
Primăria Capitalei susține că Bucureștiul nu are un aer poluat peste limitele normale

Primăria Capitalei desfăşoară, începând cu 15 septembrie, o campanie de monitorizare a calităţii aerului din Bucureşti. Măsurătorile, efectuate cu un autolaborator amplasat în Piaţa Victoriei, evaluează impactul traficului rutier asupra calităţii aerului. Până acum, datele propuse de Primăria Capitalei indică un nivel al poluării mult mai scăzut față de măsurătorile efectuate în trecut.

Conform rezultatelor înregistrate de Primărie, nivelul pulberilor în suspensie (particule de praf în aer), capitolul la care Comisia Europeană a somat administrația să ia măsuri, ar fi departe de limita legală. În ziua de duminică, 15 septembrie, valoarea medie zilnică înregistrată de autolaboratorul municipalității pentru publeri în suspensie a fost de 8,7 μg/m3, în timp ce limita zilnică pentru pulberile în suspensie este de 50 μg/m3. Nici în timpul săptămânii această limită nu a fost depășită de valorile înregistrate, luni fiind înregistrată o valoare de 23,67 μg/m3, iar marți fiind înregistrată o valoare de 23,32 μg/m3.

Și pentru dioxidul de azot, sau ozon, rezultatele propuse de municipalitate sunt mai bune decât era de așteptat. Astfel, în niciuna dintre cele trei zile nu s-a înregistrat o depășire a nivelului maxim admis de lege pentru dioxidul de azot și nici o depășire a valorii țintă în cazul ozonului.

Campania de măsurare a nivelului poluanţilor, în relaţie cu volumul traficului în Bucureşti, face parte din demersurile demarate de Primăria Capitalei cu prilejul Săptămânii Mobilităţii, un program la nivel european de încurajare a utilizării mijloacelor de transport în comun, a bicicletei și a mersului pe jos ca soluții de deplasare superioare autovehicului personal. 

Tot în cadrul acestui program, municipalitatea se laudă pe site-ul oficial al programului cu îndeplinirea unor obiective ambițioase precum amenajarea de noi piste de biciclete sau de benzi dedicate transportului în comun, deşi în realitate situaţia pistelor de biciclete şi a transportului în comun este neglijată, iar măsurile de încurajare sunt cvasi-inexistente. 

Ce spun studiile: 1.000 de oameni au murit în 5 ani din cauza poluării în București

Datele propuse de municipalitate pentru ultimele trei zile sunt contrazise de mai multe studii care au constatat că nivelul poluării în Capitală depășește cu mult limita maximă admisă de lege și reprezintă o adevărată amenințare la adresa sănătății Bucureștenilor. 

În perioada 2008-2012, toate cele 8 centre de măsurare a nivelului poluării în Bucureşti-Ilfov, aparținând Agenției Regionale pentru Protecția Mediului București, au depistat depăşiri considerabile ale nivelului substanţelor poluante. Drept urmare, în februarie 2013, Comisia Europeană a transmis o scrisoare de somare suplimentară referitoare la depăşirile înregistrate la toate cele 8 staţii, ceea ce reprezintă încălcări ale Directivei 2008/50/CE privind calitatea aerului înconjurător şi un aer mai curat pentru Europa.

De asemenea, un studiu al Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis din 2011 arată că cel puţin 800 de adulţi şi 200 de nou-născuţi au murit, din 2004 până în 2009, din cauza unor boli respiratorii provocate de aerul poluat al Capitalei. Același studiu arată că în 2010 au fost înregistrate 80 de zile cu depășiri ale concentraţiilor limită pentru pulberi în suspensie, potrivit măsurătorilor Agenției Regionale pentru Protecția Mediului București, în condițiile în care limita maximă de zile cu depășiri pe an este de 35.

Cifrele sunt îngrjiorătoare mai ales în contextul în care din 2010 până în prezent, traficul rutier în Bucureşti a crescut puternic, astfel încât este de aşteptat ca şi poluarea să fi crescut direct proporţional. 

Aerul din București este măsurat cu ajutorul a opt stații fixe în zona București-Ilfov, în următoarele zone: Balotești, Măgurele, Lacul Morii, Drumul Taberei, Titan, Berceni, Mihai Bravu și Cercul Național Militar. Cea mai poluată zonă a Capitalei, conform datelor din 2011, este Drumul Taberei, unde s-a depăşit concentraţia admisă de pulberi în suspensie (PM10) timp de 79 de zile. Foarte poluate au fost şi zonele Lacul Morii şi Titan unde au fost înregistrate depăşiri ale concentraţiilor de PM10 timp 69 de zile. 

Ce măsuri ia Primăria pentru combaterea poluării

Primăria a demarat, în 2013 şi câteva măsuri împotriva poluării. Printre acestea se numără  un proiect prin care străzile vor fi spălate cu jet de apă sub presiune, şi unul care obligă asociaţiile de bloc să planteze iarbă în faţa clădirii.

Prinicipala barieră împotriva poluării o reprezintă spaţiul verde. Primăria Capitalei a publicat la sfârșitul lui august, cu o întârziere de doi ani, registrul spațiilor verzi din București. O curiozitate a acesteia este faptul că a fost „îmbogățită” prin adăugarea spațiilor verzi de pe domeniul privat, deși reprezentantii Primariei Capitalei sustin ca au fost măsurate doar spațiile verzi de pe domeniul public.

Cookies