MASTERCHEF, SEZONUL 5:
Editia de aseara a debutat cu proba cutia misterelor. Un lucru a fost diferit fata de celelalte probe similare: concurentii au fost nevoiti sa ridice nu una, ci 24 de cutii. Prin aceasta proba, aspirantii la titlul de MasterChef au fost provocati sa-si demonstreze cat de bine si-au educat simturile, informeaza site-ul emisiunii.
Concurentii au avut de gustat dintr-un preparat si de enumerat cat mai multe ingrediente din compozitia acestuia. Dar nu oricum! Sub cele 24 de cutii de pe bancurile de lucru pe care le-au avut de ridicat se aflau 12 ingrediente corecte si 12 ingrediente capcana.
La finalul celor 2 minute disponibile, numarul ingredientelor care nu se aflau in compozitia preparatului erau scazute din numarul ingredientelor corecte. Proba a necesitat calitati multiple: simturi care sa descifreze cat mai multe ingrediente, memorie, viteza si putere de concentrare. Misa a starnit amuzamentul celor 3 Chefi in momentul in care a inceput sa ridice cutiile: foarte lent, fara niciun fel de graba. Insa, din cele 12 ingrediente, acesta a identificat doar unul singur!
Iulian a fost singurul concurent care a gandit un plan de actiune: timp de 10-12 secunde acesta a analizat preparatul din punct de vedere vizual, cautand cat mai multe ingrediente, dupa care a gustat cat mai mult posibil pentru a afla si ingredientele nevazute. Pe langa acest lucru, Iulian a luat decizia de a incepe ridicarea cutiilor de la ultimul rand, din superstitie, fiind singurul care a ghicit corect toate ingredientele descoperite sub cutii. Cel mai slab concurent a fost Adriana care a reusit performanta negativa de a ghici -1 ingredient (13 cutii ridicate, care contineau 6 ingrediente corecte si 7 capcana). Proba a fost castigata de Iulian care a ghicit corect 9 ingrediente din 12 posibile, fara a ezita pe parcursul testului.
MASTERCHEF, SEZONUL 5:
Proba numarul doi i-a purtat pe concurentii ramasi in cursa pentru marele trofeu MasterChef pe meleaguri desprinse din basmele populare romanesti, in Dumbrava Sibiului, in cel mai mare muzeu in aer liber din Europa: Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA. Locul cu o incarcatura semnificativa de traditii inspira simplitate, astfel incat concurentii au fost provocati sa gateasca cu ustensilele disponibile cu secole in urma, singura exceptie fiind cuptorul. Iulian, castigatorul probei anterioare, a avut avantajul de a selecta capitanul echipei adverse: Claudia. Pe langa acest lucru, Iulian a avut de optat pentru inca un avantaj: prioritatea de a alege 3 coechipieri de incredere sau meniul pe care sa-l prepare. Acesta a optat pentru alegerea coechipierilor, considerand ca niciun meniu nu este prea greu, daca ai oameni pregatiti langa tine.
Meniurile probei doi au fost compuse din preparate din primele carti de bucate aparute in Tarile Romane. Echipa rosie a avut de pregatit supa de peste cu galuste din peste, fleica de porc umpluta cu nuci, stafide si prune uscate, cu garnitura de cartofi copti in lapte, precum si un desert compus din fructe fierte in vin rosu, crema de ou si frisca batuta. Echipa albastra a avut de pregatit supa de maduva cu galuste si unt, pulpa de berbec cu legume, turte din seminte de dovleac si o budinca de paine cu dulceata de piersici.
In timpul probei, Razvan Fodor i-a convocat pe cei doi capitani la o provocare: intr-una dintre casele din muzeu se afla o ustensila moderna, de mare folos la prepararea deserturilor. Iulian si Claudia au desemnat cate un coechipier care sa caute elementul atat de important in proba. Timp de trei minute, Tudor si Florin au cautat mixerul ascuns extrem de bine. Florin a fost cel mai ager, identificand cutia in care se gasea pretiosul obiect.
MASTERCHEF, SEZONUL 5:
In momentul in care au avut de servit preparatele celor 200 de invitati, echipa rosie a constientizat cantitatea insuficienta de supa, sase dintre oaspeti neprimind preparatul. Si problemele echipei rosii, condusa de Claudia, nu s-au oprit aici: o parte din carne nu a fost gatita complet, acestia fiind nevoiti sa regateasca portiile. Momentele tensionate pentru echipa rosie au continuat: o concurenta din echipa albastra a sustras trei cutii de lapte de la echipa condusa de Claudia, fara a le cere acordul competitorilor. Pe langa acest lucru, Chef Adrian Hadean le va reprosa faptul ca multe farfurii cu carne au fost refuzate de invitati. Echipa albastra a primit cele mai multe voturi, Chefii considerand ca au castigat cu mai putine greseli, nicidecum gatind imprecabil.
Zece concurenti au imbracat sortul negru, la primul test sub presiune in deplasare, o premiera de la care toti ar fi vrut sa lipseasca. Concurentii au fost provocati sa pregateasca, cu preparate gatite in prealabil, un aperitiv, un fel principal si un desert, primind indemnul de a adauga urmatoarele ingrediente: finete, eleganta si creativitate.
MASTERCHEF, SEZONUL 5:
Cei zece au avut cinci minute la dispozitie pentru a pregati aperitivul, de la selectarea preparatelor de baza, la realizarea plating-ului. Cel mai aspectuos preparat a fost cel al Claudiei, la polul opus aflandu-se Anuta, cu un preparat care se incadra perfect pentru o… cantina. Fiecare Chef a salvat cate un concurent care nu va continua testul eliminatoriu: Avram, Claudiu si Claudia. Proba a continuat cu etapa doi, fel principal. Avand tot cinci minute la dispozitie, Tudor, Anunta si Victoras au reusit sa creeze trei preparate salvatoare. Proba desertului a adus si eliminarea unui nou concurent. Desi tot ce a pregatit Iuliana a fost o felie de tort gata preparat, Misa a fost cel care a parasit MasterChef pentru crearea unei farfurii fara noima, cu preparate care nu aveau nicio legatura intre ele.