Master Planul pentru sistemul de management integrat al deşeurilor pentru Bucureşti, aprobat

de:
28 aug. 2019
8 Afișari
Master Planul pentru sistemul de management integrat al deşeurilor pentru Bucureşti, aprobat

Sectoarele Capitalei vor trebui să furnizeze următoarele cantităţi anuale de deșeuri: Sectorul 1 – 28.130 de tone, Sectorul 2 – 43.093 de tone, Sectorul 3 – 48.092 de tone, Sectorul 4 – 35.913 de tone, Sectorul 5 – 33.885 de tone, Sectorul 6 – 45.886 de tone. În incinerator vor fi arse și deșeurile produse în Ilfov.

Pentru amplasarea incineratorului sunt propuse 3 amplasamente: Baza RATB Titan (strada Nicolae Teclu), CTE Progresu (strada Pogoanelor nr. 1A) și CTE București Sud (strada Releului nr. 2B). Cel mai mare punctaj a fost obținut de CTE Progresu.

Master Planul pentru sistemul de management integrat al deşeurilor la nivelul municipiului Bucureşti vizează intervalul 2017-2046 și în principal vizează colectarea selectivă a deșeurilor și valorificarea acestora pentru a respecta legislația europeană și țintele asumate de țara noastră.

Investiții de 450 de milioane de euro

Master Planul propune în total investiții de 450 milioane de euro, astfel: instalație de digestie anaerobă (43 de milioane de euro); instalații de tratare biologică (16 milioane euro), incineratorul (146 milioane de euro); sistem pentru colectare selectivă deșeuri menajere pentru tot orașul (178 milioane de euro). Toate trebuie făcute până în 2023. Pentru majoritatea acestor investiții pot fi accesate fonduri europene nerambursabile.

În document se menţionează că atribuirea viitoarelor contracte de delegare a activităţii de colectare şi transport în toate sectoarele Bucureştiului trebuie să se facă începând cu cel târziu anul 2020 și să prevadă colectarea separată a deşeurilor reciclabile.

Master Planul pentru sistemul de management integrat al deşeurilor pentru Bucureşti a fost comandat de Primăria Capitalei și realizat de Ramboll South East Europe SRL.

Dacă master planul va fi respectat, se estimează că doar 13% din cantitatea de deșeuri generată de oraș va fi depusă la groapă, față de 73% în prezent. Detalii pe Hotnews.ro. 

Cookies