Mașinile parcate aiurea prin București vor putea fi ridicate de primăriile de sector (proiect)

22 dec. 2021
177 afișări
Mașinile parcate aiurea prin București vor putea fi ridicate de primăriile de sector (proiect)
Mașinile parcate aiurea prin București vor putea fi ridicate de primăriile de sector (proiect)

În București sunt foarte multe mașini, tocmai din acest motiv, locurile de parcare nu sunt niciodată suficiente. Cum nu găsesc loc de parcare atunci când vin de la muncă, bucureștenii aleg să își parcheze mașinile în stradă.

Sigur ați văzut și voi măcar odată o mașină parcată ilegal pe Bulevard. Mașinile parcate aiurea prin București încurcă circulația, aglomerează traficul și ne enervează pe toți. Tocmai de asta s-ar putea ca primăriile de sector să primească încuviințarea de a le ridica.

Se ridică mașinile parcate aiurea prin București

La momentul acesta, primăriile de sector au dreptul de a ridica mașinile parcate neregulamentar doar de pe arterele ce se află în administrația acestora, adică de pe străduțe. Bulevardele mari însă se află în administrarea Primăriei Capitalei. Cu toate astea s-ar putea că primăriilor de sector să li-se permită să ridice mașinile parcate neregulamentar, chiar și de pe bulevarde. Acest proiect a fost inițiat în contextul în care Compania Municipală Managementul Transportului București SA, cea care se ocupa de aceasta activitate, intră în dizolvare.

După cum a scris pe o rețea de socializare, Nicorel Nicorescu, inițiatorul acestui proiect, de aproape doi ani, nimeni nu s-a mai ocupat de ridicarea mașinilor parcate pe bulevarde ce încurcă circulația. Din această cauză se considera că a venit momentul ca Primăria Municipiului București să dea această sarcină altor entități. Foarte mulți cetățeni aleg să ignore semnele de circulație, parcând mașinile ilegal, oriunde găsesc loc liber.
Procedura de dezbatere a acestui proiect este de 30 de zile, termenul fiind la data de 03.02.2022.

Cât se plătește pentru recuperarea mașinilor ridicate

Începând din anul 2019, Primăria Capitalei a început să ridice mașinile ce erau parcare ilegal în București. Cei cărora le-au fost ridicate autovehiculele, sunt nevoiți sa plătească anumite taxe pentru a le putea recupera. Aceste taxe sunt de minim 500 de lei.
Iată lista tarifelor pentru recuperarea mașinilor ridicate:

  • Pentru ridicare:
    • 200 de lei pentru vehiculele ce au o masă totală de până la 5 tone, inclusiv.
    • 270 de lei pentru vehiculele ce au o masă totală de peste 5 tone.
  • Pentru transport:
    • 150 de lei de lei pentru vehiculele ce au o masă totală de până la 5 tone, inclusiv.
    • 200 de lei pentru vehiculele ce au o masă totală de peste 5 tone.

Depinzând de perioada pe care sunt depozitate mașinile, se percep tarife de 150 de lei pe zi. Astfel că, pentru un autoturism, costul de ridicare, transport și depozitare, poate ajunge la suma de 500 de lei.

Primăriile de sector au ridicat și ele și până acum mașinile parcate neregulamentar. Primăria Sectorului 3 a început să ridice mașinile încă din anul 2018,pe când Primăria Sectorului 4 a început din iunie 2021. În Sectorul 6 s-a aprobat la începutul anului ridicarea mașinilor parcare ilegal în zone pietonale , spații verzi, pe locurile de parcare adaptate, rezervate și semnalizate ca fiind pentru persoanele cu handicap și a mașinilor de au fost abandonate pe străzi.

Taxele de recuperare a mașinilor, de fiecare în funcție de fiecare sector.

Cookies