Mașinile parcate pe trotuar nu sunt doar un obstacol neplăcut pe care îl întâlnești deseori, ca pieton, prin București. Pot fi realmente un real pericol pentru toți cei pe care, brusc, sunt obligați să iasă pe șosea, dacă vor să îți continue drumul.
Iar cel mai riscant e atunci când aceste obstacole apa în calea unor mame cu cărucioare cu bebeluși ori a copiilor, uneori pe role.
Adică așa cum se întâmplă în situația aceasta, surprinsă, în zona Gării Herăstrău, de organizația non-guvernamentală „Străzi pentru Oameni”, care militează ferm, constant și instituțional pentru eliberarea trotuarelor de mașinile parcate ilegal.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, organizația „Străzi pentru Oameni”atrage atenția asupra pericolelor pe care mașinile parcate pe trotuare le pot genera:
Din păcate, o imagine ilustrativă pentru București: un oraș unde mașinilor le revine trotuarul, iar oamenilor – strada. Parcatul ilegal pare inofensiv, la prima vedere. Pare o problemă de estetică, dar e mai mult decât atât. E un pericol real de a genera accidente teribile, care ar putea fi prevenite.
„Străzi pentru Oameni” anunță că a făcut deja p sesizare la primărie.
Desigur, e ilegal să parchezi pe trotuar, e contravenție și, cine lasă mașina în spațiul dedicat pietonilor este amendat. Desigur, nu sunt nici atâtea locuri de parcare câte ar fi necesare într-un oraș străbătut zilnic de milioane de autoturisme.
Una dintre soluțiile imediate e montarea de stâlpișori la marginea trotuarelor:
Stâlpișorii sunt o variantă care dă rezultate rapid vs. amenzile care dau rezultate pe termen mai lung. Ele ar trebui să funcționeze în paralel. Cu toate astea, bugetul pentru stâlpișori e și el unul foarte mic vs necesitate.
Situații periculoase în trafic pot provoca și mașinile parcate pe trecerile de pietoni, și cele lăsate pe pistele de biciclete, așa puține câte sunt ele în București.
Îți recomandăm să citești și: