Mașini lovite în parcare, cu autor necunoscut, fenomen în creștere în București. Șoferii tind să nu declare accidentele ușoare

17 feb. 2022
1109 Afișari
Mașini lovite în parcare, cu autor necunoscut, fenomen în creștere în București. Șoferii tind să nu declare accidentele ușoare

Într-un oraș aglomerat cum este Bucureștiul, în care un loc de parcare este greu de găsit și trebuie să îți strecori mașina în orice spațiu strâmt găsit, se întâmplă adesea accidente minore. Unii șoferii care lovesc în mișcare o altă mașină parcată preferă să ascundă evenimentul, în loc să-și asume cinstit răspunderea și să încerce să contacteze proprietarul mașinii avariate, fie și ușor. Conform Codului Rutier, un astfel de accident ar trebui declarat în 24 de ore, fie printr-o înțelegere amiabilă cu proprietarul mașinii tamponate, fie la poliție, în lipsa unui astfel de document. 

Cristian Iana, șef Birou Accidente Ușoare București, a declarat la Digi24 că dacă în 2020 erau 8.000 de accidente cu autor necunoscut, în 2021, aceste incidente au crescut cu 9.500 de sesizări în acest sens. Cei care sunt prinși pe camerele video stradale că au tamponat mașini invocă fel și fel de motive… „Nu mi-am dat seama”, „Este o avarie minoră”… sau spun că „N-am crezut că pentru asemenea avarie trebuie să vin la poliție”, afirmă reprezentantul Poliției Rutiere, care adaugă că legea spune clar că pentru orice tamponare trebuie să vii la poliție în 24 de ore, sau să închei o înțelegere amiabilă, dacă dau de celălalt șofer la fața locului.

În realitate, numărul celor care își găsesc mașinile lovite în parcare este mult mai mare, întrucât mulți nu merg la poliție să sesizeze că le-a fost lovită mașina.

Mașini lovite în parcare. Bucureșteni păgubiți vs bucureșteni vinovați

Mărturiile a doi bucureșteni arată că oricând te poți trezi în situația de a-ți găsi mașina lovită în parcare, iar neasumarea te deranjează mai tare decât avaria în sine.

Victor Predescu, păgubit: Înțeleg că asigurările s-au scumpit și n-a vrut să îi crească, dar era de bun simț să lase un număr de telefon și asta e…

Și Victor Matei, un alt bucureștean consultat de Digi24, spune că gestul șoferului care a fugit l-a deranjat mai tare decât avaria.

Victor Matei, păgubit: E spartă și e zgâriată rama.
Reporter: Neatenție?
Victor Matei: Da, neatenție la ieșire din parcare, grabă, deranjantă este fuga de la locul accidentului.

Șoferii care sunt găsiți de poliție după ce au lovit un autoturism sunt chemați să predea permisul și sunt amendați și cu 590 de lei.

„Am acroșat o mașină parcată, nu am avut asigurare în acea zi și am venit la 48 de ore și îmi voi pierde permisul…”
„Nu știam calea legală, unde trebuie să mă duc. (V-au chemat acum la poliție?) Da, și-am venit. Mi-au spus că o să îmi arate unde am lovit mașina cealaltă.

Ce riști dacă nu declari că ai lovit o mașină în parcare

Un accident ușor îți poate aduce o amendă minimă plus câteva puncte de penalizare. Daca nu l-ai declarat, poți ajunge să ai permisul suspendat pe o perioada de 30 de zile.

Conform legislației, orice accident trebuie declarat in maxim 24 de ore. Ca atare, sub nicio formă nu ar trebui să pleci de la locul accidentului. Este important sa contactezi șoferul mașinii pe care ai avariat-o.

Astfel, este foarte ușor să faci o„amiabilă ”cu celălalt șofer. Acest formular ii va folosi șoferului mașinii avariate pentru reparația autovehiculului folosind RCA-ul tău. Chiar dacă accidentul a rezultat în avarii minore.

Dacă ai o poliță CASCO poți opta pentru repararea lor rapidă sau poți doar să declari tamponarea și să efectuezi reparațiile la o dată ulterioară. În cazul în care nu ai încheiat o astfel de poliță, va trebui sa suporți integral reparațiile mașinii tale.

Îți recomandăm să citești și:

 

Cookies