Mașina folosită pe post de armă în traficul din București. Interviu cu psihologul Alexandra Maftei despre explozia de agresivitate la volan

01 apr. 2022
513 Afișari
Mașina folosită pe post de armă în traficul din București.  Interviu cu psihologul Alexandra Maftei despre explozia de agresivitate la volan

Nervozitatea, indisciplina în trafic, grobianismul, care se traduc și în accidente, sunt din nou prezente în traficul din București, nici mai mult nici mai puțin aglomerat decât în urmă cu o săptămână. Ultima schimbare a avut loc acum trei săptămâni, odată cu încheierea stării de alertă, de la începutul lunii martie, când majoritatea salariaților au revenit fizic la serviciu. Cu toate astea, sigurele accidente rutiere grave au avut loc în ultimele zile, iar, dincolo de ele, starea generală de agresivitate se observă cu ochiul liber. Există o explicație de ordin psihologic, este ceva comun care le determină unor comportamentul agresiv?

Am dialogat cu psihologul Alexandra Maftei.

B365 Avem în ultimele zile mai multe accidente rutiere în București care ne dau sentimentul de nesiguranță în trafic, credeți că există vreun motiv pentru care ne putem gândi din nou la creșterea agresivității la volan?

Alexandra Maftei – Ideea este că agresivitatea este un comportament care este legat de emoția numită frică. Frica apare de foarte multe ori pe fond de nesiguranță, de incertitudine, atunci când suntem în nesiguranță apare frica, iar frica este acoperită de furie, reacția nu este una „mă tem, ce să fac ca să mă protejez” ci este una de agresivitate, pentru că atunci când mă tem, mă simt și atacat și atunci sar la atac, sar să mă apăr, iar atunci comportamentul este agresiv.

Este evident că în momentul de față am trecut printr-o pandemie care ne-a accentuat sentimentul de nesiguranță, lângă noi este un război care pare de durată și care ne sperie și care iarăși adaugă un plus de nesiguranță pe care îl simțim.

Toate se adaugă unui fond, în București există oarece atitudine agresivă care este dată de aglomerația din trafic, vine pe fondul unor nervi întinși la maxim datorată aglomerației, calității vieții. Poluarea are un impact foarte mare pentru că aerul pe care îl respirăm ne oxigenează mai mult sau mai puțin creierul, în funcție de cât este de curat, ori faptul că respirăm un aer care este foarte poluat asta duce la o oxigenare mai redusă a creierului nostru, iar reacțiile noastre nu sunt neapărat cele pe care am vrea să le avem.

B365 Sănătatea fizică, dincolo de cea psihică, emoțională, poate avea legătură cu reacțiile celor de la volan?

Alexandra Maftei – Sunt niște lucruri foarte puternic legate, sănătatea fizică de cea emoțională. Este o eroare să credem că sănătatea fizică și cea emoțională sunt separate, pentru că nu sunt. Gândiți-vă că atunci când ne doare corpul, sănătatea noastră psihică nu poate să fie una bună. Nu pot fi fericit atunci când mă doare ceva, pentru că automat îmi creează disconfort și automat starea mea emoțională nu este una bună.

„Starea de furie se ia de la o persoană la alta”

B365Există o tipologie a individului agresiv, temperamental bucureșteanul să fie irascibil, și o cauză pentru care să se manifeste mai multe persoane la fel, astfel încât să spunem că este o manifestare de mase?

Alexandra Maftei – Răspunsul este da, sunt ambele. Există componenta temperamentală, sunt temperamente care sunt din naștere mai agresive și temperamente care sunt mai împăciuitoare. Aceasta este o parte a problemei, ideea este că atunci când ne întâlnim cu o persoană care se poartă într-un anume fel, automat voi rezona cu ea, pentru că oamenii sunt ca bateriile, se încarcă unii de la alții, atunci când cineva vine și spune o glumă, automat cei din jur se binedispun, atunci când cineva vine furios și pus pe harță, automat va agăța din noi partea aceea care este mai agresivă sau mai irascibilă. Deci da, un individ poate să schimbe atmosfera într-un grup doar prin atitudinea pe care o are sau prin starea emoțională pe care el o are, pentru că rezonăm cu ceilalți.

Iar în ultimii ani, înainte de pandemie, am observat un trend crescător al agresivității, se numește nevroză, toată această parte nevrotică a bucureșteanului, acea atitudine de a fi pus pe harță, nu este pentru că omul născut în București face lucrul asta, ci datorită condițiilor devine mai agresiv.

Și astăzi eu sunt agresiv pentru că am niște frustrări și pentru că comportamentul meu agresiv va stârni agresivitatea a încă 3 oameni, e ca într-un joc piramidal, următorii 3 vor prelua din agresivitatea mea și o dau mai departe următorilor 3-5 oameni cu care se vor întâlni. O parte vor prelua agresivitatea, o parte nu, dar este ca și cum se va împrăștia, ca și cum se ia. Starea de furie se ia de la o persoană la alta.

B365Care ar fi sfatul pentru că cei agresivi în trafic îi pot pune în pericol pe toți ceilalți din jur, nu pot fi izolați?

Alexandra Maftei – Ideea este la nivel de societate și la nivel de persoană un om care folosește o mașină pe post de armă este un pericol și trebuie oprit, că dacă o face o dată, o poate face și a doua oară, mă gândesc la modalități de prevenție care pot fi luate de autorități și la nivel de societate, la nivel de individ trebuie să ne dăm seama că ne este teamă, că dacă eu îmi dau voie să mă tem de războiul care este lângă mine pentru că încă nu știm ce se va întâmpla aici, mă tem că mă aflu într-o pandemie și nu vreau să merg în spital, dacă recunosc că mie mi-e teamă atunci nu mai reacționez atât de violent, pentru că reacția firească la frică este ok hai să văd ce pot să fac ca să mă simt în siguranță.

B365De ce frica nu ne dă un sentiment de solidaritate, de apărare, de nevoia de protecție?

Alexandra Maftei Pentru a transforma într-o reacție pozitivă frica, trebuie să conștientizăm că o avem, ok sunt în pericol, atunci nu mă bag pe roșu, cei care își dau voie să se teamă simt o nevoie de protecție. Din păcate la școală nu învățăm să ne autocunoaștem, nu învățăm să ne cunoaștem reacțiile.

B365Conduceți, nu v-ați lovit de aceste probleme în trafic la ore de vârf?

Alexandra Maftei – În București ore de vârf există de dimineața și până noaptea, încerc să evit orele aglomerate, pentru că programul îmi permite, da, mă lovesc de aceste lucruri, dar de când fac meseria asta, și văd altfel ce mi se întâmplă mie și ce li se întâmplă celor din jur, reușesc să stau departe de a pune mâna pe claxon când cineva îmi taie fața.

Dacă vreți să aflați mai multe despre psihologul Alexnadra Maftei puteți accesa pagina sa: https://www.alexandramaftei-psiholog.com/workshops-events-webinars/.

Îți recomandăm să citești și:

 

Cookies