Mașină confiscată în premieră în S1 pentru un gest des întâlnit în București | VIDEO

12 iul. 2022
5926 afișări
Mașină confiscată în premieră în S1 pentru un gest des întâlnit în București | VIDEO

O mașină a fost confiscată marți în Sectorul 1. Vehiculul transporta deșeuri pe care le arunca la o groapă ad-hoc din zona Giulești-Sârbi.

Polițiștii au organizat, marți, un flagrant într-un loc unde se aruncă cu predilecție gunoaie rezultate de la renovările de locuințe.

Astfel, oamenii legii au prins un șofer care se pregătea de operațiunea ilegală. Persoana a rămas fără mașină și a fost amendată cu 10.000 de lei.

Autoutilitara a fost confiscată în baza oug 92/2021 privind regimul deșeurilor care a înăsprit pedepsele pentru infracțiunile de mediu.

Acțiunea de confiscare a autoutilitarei este în premieră în Sectorul 1, după cum spune primarul Clotilde Armand.

În București sunt peste 100 de depozite ilegale, a anunțat chiar Garda de mediu, în februarie 2022. Garda de mediu a dat amenzi de peste un milione de lei primăriilor din Capitală, pentru faptul că nu au făcut curățenie, dar și mai multor privați, tot pentru același lucru.

Două dintre cele mai mari gropi de gunoi ilegale al Capitalei sunt chiar la periferia Sectorului 1, pe strada Carierei și în zona de triaj Chitila.

Postarea primarului Sectorului 1 Clotilde Armand:

„În cursul zilei de astăzi, pentru prima dată în istoria Poliției Locale Sector 1, am confiscat o autoutilitară care care se pregătea să arunce deșeuri provenite din construcții în cartierul Giulești- Sârbi. A fost organizat un flagrant, într-o zonă în care zeci de mii de tone de deșeuri erau depozitate ilegal.

Practic, vorbim de unul dintre cele mai mari depozite de deșeuri ilegale din Capitală. Pe lângă confiscarea autovehiculului, proprietarul a fost amendat cu 10.000 lei. Baza legală există, Ordonanța de Urgență nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor, este nevoie doar de voință pentru ca sancțiunile să fie puse în aplicare. Aviz amatorilor, în Sectorul 1 aplicăm legea! Nesimțirea se plătește scump.

În Sectorul 1 avem toleranță zero față de cei care încalcă legislația de mediu și depozitează gunoaie în locuri nepermise, punând în pericol sănătatea noastră.”

 

Greenpeace: ce puteți face?

Organizația de mediu Greenpeace a publicat un tutorial despre ce poate face oricine observă o infracțiune de mediu.

Scenariul 1: Surprindeți în flagrant pe cineva care aruncă deșeuri în spații neamenajate special

Dacă sunteți în siguranță, fotografiați/filmați incidentul și marcați locația pe GPS cu ajutorului telefonului, dacă este posibil
Sunați la Poliția Locală și solicitați deplasarea urgentă a unui echipaj. Descrieți scena la care sunteți martori: detalii cu privire la locație, date de identificare ale persoanelor care aruncă deșeuri (vârsta, gen, număr inmatriculare dacă este vizibil).

Apoi este indicat să sunați la Garda de Mediu (disponibili doar în intervalul 09 – 16), să reclamați situația și la aceștia și să menționați că ați vorbit anterior cu poliția locală. Potrivit Gărzii de Mediu, echipele acestora de permanență (din afara orelor de program) pot fi sesizate prin dispeceratul 112.

Scenariul 2: Vedeți maldăre cu deșeuri aruncate în spații neamenajate special

Faceți câteva poze
Scrieți o sesizare sub forma unui e-mail către Garda de Mediu cu textul:
Bună ziua,

Mă numesc ………, CNP………………, telefon ………………….și vă scriu pentru a reclama deșeuri aruncate neconform în locația …………………………. (stradă/sat/oraș/județ).

Vă rog să întreprindeți demersurile legale și să îmi comunicați situația din teren, măsurile dispuse și sancțiunile aplicate.

Mulțumesc,

…….(nume, CNP, adresa, telefon)

Dacă aveți, atașați una, două poze.

În plus, mai sunt câteva platforme și aplicații care facilitează reclamarea gunoaielor aruncate în spații neamenajate, cum ar fi protectiamediului.org și TrashOUT.

Îți mai recomandăm și:

 

Cookies