Masca redevine obligatorie pe stradă în București? DA, spune un ordin ministerial dat astăzi

06 oct. 2021
528 Afișari
Masca redevine obligatorie pe stradă în București? DA, spune un ordin ministerial dat astăzi
Masca redevine obligatorie pe stradă în București? DA, spune un ordin ministerial dat astăzi

Un ordin comun al ministerelor Sănătății și de Interne reintroduce masca obligatorie pe stradă în localitățile cu incidență de peste 6 la mia de locuitori, deci inclusiv în București.

Ordinul comun semnat de ministrul Sănătății și de cel de Interne impune masca obligatorie pe stradă în orice localitate cu incidență de peste 6 la mie. Asta înseamnă inclusiv în București, unde azi incidența (rata de infectare) a ajuns la aproape 11 la mia de locuitori.

Masca obligatorie pe stradă, spune ordinul comun. Ce urmează?

Ordinul comun al celor două ministere urmează să fie publicat în Monitorul Oficial, moment după care masca devine obligatorie pe stradă în București și în orice localitate cu rată de infectare de peste 6 la mie.

Masca redevine obligatorie pe stradă în București? DA, spune un ordin ministerial dat astăzi
Ordinul comun al celor două ministere urmează să fie publicat în Monitorul Oficial

Execepțiile de la masca obligatorie pe stradă

Documentul spune că au voie fără mască pe stradă în spații publice deschise, persoanele care desfășoară activități, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu cei cu care locuiesc.

Ce spune, mai exact, documentul semnat de ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, și ministerul de Interne, Lucian Bode: în localitățile/ județele unde rata de incidență cumulată la 14 zile depășește 6 la mia de locuitori, masca devine obligatorie în toate spațiile publice deschise.

De la Ordinul nr. 874/81/2020 sunt excluse și nu sunt obligate să poarte masca de protecție persoanele care desfășoară activități fizice, inclusiv sportive, atât în mod individual, cât și împreună cu cei cu care locuiesc.

Masca redevine obligatorie pe stradă în București
Teoretic, există excepții de la obligativitatea purtării măștii pe stradă

Excepții mai pot fi stabilite și de propuneri făcute de:

  • direcţiile de sănătate publică judeţene,
  • Direcția de Sănătate Publică Bucureşti,
  • prin hotărâri date de comitetele judeţene,
  • prin hotărâri date de Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă.

Ordinul comun al ministerului Sănătății și ministerului Afacerilor Interne ar urma să fie publicat miercuri, 6 octombrie 2021 (astăzi), în Monitorul Oficial.

10,93 – rata de infectare în București, miercuri, 6 octombrie

Direcția de Sănătate Publică București (DSP) a raportat pentru București o rată de infectare de 10,93 la mia de locuitori. 2.445 de cazuri noi de coronavirus au fost înregistrate în București, miercuri, 6 octombrie, iar la nivel național s-au înregistrat 14.744 de cazuri noi de persoane infectate, potrivit informațiilor oficiale transmise de Grupul de Comunicare Strategică.

Recomandăm și: Bilanț COVID-19 București, miercuri, 6 octombrie. Capitala înregistrează 2.445 de noi cazuri de coronavirus

Cookies