Masacrul de la Bucha | Rusia e acuzată ce inimaginabile crime de război, după ce a executat civili | FOTO & VIDEO

04 apr. 2022
527 Afișari
Masacrul de la Bucha |  Rusia e acuzată ce inimaginabile crime de război, după ce a executat civili | FOTO & VIDEO
Masacrul de la Bucha | Sursa foto: Defence of Ukraine/Twitter

După ce oficiali locali au raportat că zeci de civili au fost uciși în orașele Bucha, Irpin și Hostomel din apropiere de Kiev, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declart că războiul pornit de Vladimir Putin împotriva țării sale este echivalentului unui genocid.  

Zelenski spune că refuzul Ucrainei de a se supune Rusiei este motivul pentru care ucrainenii  „ sunt exterminați”. La rândul său, ministrul de externe al Ucrainei, Dymtro Kuleba, a spus că Rusia este „mai rea decât Isis”.

VIDEO | Ucraina: Dovezile atrocităților comise de ruși la Bucha

Ministerul ucrainean al apărării a publicat, pe Twitter, o înregistrare video pe care o anunță ca fiind la Bucha.

Martori: La Bucha, soldații ruși au tras în civili în neștire

Ucraineanul Taras Schevchenko, în vârstă de 43 de ani, a declarat pentru The Guardian că soldații ruși au refuzat să permită bărbaților să plece printr-un coridor umanitar și i-au împușcat în ei în timp ce fugeau pe un câmp deschis. Cadavrele, a spus el, au fost împrăștiate pe trotuare, unii dintre cei uciși fiind  apoi striviți de tancuri.

O  ucraineacă în vârstă de 77 de ani spune că a văzut cu ochii ei cum un bărbat în vârstă a fost împușcat mortal de un soldat rus. 

Reporterii agenției France-Presse au văzut, vineri, cel puțin 20 de cadavre, toate îmbrăcate în civil, împrăștiate pe o singură stradă din orașul Bucha. Unul avea mâinile legate la spate cu o cârpă albă.  „Toți acești oameni au fost împușcați”, a declarat pentru AFP primarul Bucha,. A mai spus că alte 280 de cadavre au fost îngropate în gropi comune din oraș.

Masacrul de la Bucha – reacții internaționale

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a declarat șocat de informațiile și de imaginile care vin din Bucha:

Sunt profund șocat de imaginile cu civili uciși în Bucha, Ucraina. Este esențială  o investigație independentă.

La rândul său, premierul britanic Boris Johnson atrocitățile acestea se adaugă celorlalte dovezi ale crimelor de război comise de ruși

Cancelarul german, Olaf Scholz, și-a exprimat și el șocul în legătură cu imaginile „teribile și înfiorătoare” de la Bucha:

Străzi pline de cadavre. Corpuri îngropate în condiții improvizate. Se vorbește despre femei, copii și bătrâni printre victime.

Și acestea nu sunt singurele orori ale războiului. Ambasadorul Marii Britanii la Kiev, Melinda Simmons, a  declarat că există dovezi clare că rușii au folosit violul ca armă de război:

Femeile au fost violate în fața copiilor lor, fetele în fața familiilor lor, ca un act deliberat de subjugare. Violul este o crimă de război.

Cancelarul Germaniei a declarat că aliații occidentali vor adopta noi sancțiuni împotriva Rusiei după crimele de război de la Bucea.

Cookies