BAZAR

Masa de Crăciun este mai scumpă anul acesta. Cât ne costă bucatele tradiţionale

O masă obişnuită de Crăciun, fără prea mari pretenţii, îi costă pe bucureşteni circa 440 de lei, cu peste 10% mai mult faţă de suma alocată anul trecut aceluiaşi eveniment. Dacă la finele anului 2010 o familie cu patru persoane putea avea, timp de trei zile, de Crăciun, mâncare şi desert cu 400 de lei, acum, bucureştenii fie renunţă la o parte din alimente ori scot mai mulţi bani din buzunar pentru aceleaşi produse.

Cum valoarea mesei din acest an reprezintă două treimi din salariul minim pe economie, o familie biparentală, care are un venit mediu redus pe membru de familie, ar putea avea de furcă cu cheltuielile, la final de an. Astfel, familiile care vor să respecte datina Crăciunului, dar au venituri de până la 400 lei pe membru, dacă nu au pus bani deoparte vor resimţi puternic minusul de 450 de lei, cât ar trebui să dea pentru o masă modestă.

B365.ro a făcut o simulare a coşului de cumpărături de sărbători pentru a afla cât costă, în medie, produsele necesare pregătirii unei mese de Crăciun.

Pentru masa de Crăciun, s-au luat în calcul preţurile pentru alimentele necesare aperitivelor, fripturilor, garniturilor şi deserturilor. La antreuri au fost puse în coş două role de caşcaval a câte 500 g, două kg de salam, 500 grame de măsline, un kg caş de vacă şi trei pâini, alături de un cofraj cu 30 de ouă.

Pentru prepararea fripturilor s-au luat în calcul două kilograme de file de porc, două kg de piept de pui dezosat, două kg de pulpe de pui, două kg de pui grill şi două kg de pulpă de porc pentru prepararea fripturilor. La acestea se adaugă un kg de mălai pentru cei care preferă să înlocuiască pâinea la masă.

Pentru garnituri şi salate s-au adăugat două borcane de castraveţi în oţet, murături, două kg de roşii, două kg de castraveţi verzi şi patru kg de cartofi, dar şi un litru de ulei.

La desert, pot fi puşi pe masă doi cozonaci şi două ciocolate a câte 100 gr fiecare, dar şi fructe, respectiv două kg de mere, două kg de portocale şi două kg de banane.

În coş s-au mai adăugat o sticlă de apă plată de cinci litri, două sticle de suc, şase doze de bere, două sticle de vin roşu şi o cutie de cafea de 250 gr.

Produs Preţ în 2011 Preţ în 2010
File porc 46 lei/ 2 kg 38 lei/ 2 kg
Pulpă porc 33 lei/ 2 kg 30 lei/ 2 kg
Pui grill 20 lei/ 2 kg 17 lei/ 2 kg
Pulpe pui 24 lei/ 2 kg 20 lei/ 2 kg
Piept pui dezosat 44 lei/ 2 kg 36 lei/ 2 kg
Ulei 7 lei/ 1 l 7 lei/ 1 l
Mălai 3 lei/ 1 kg 3 lei/ 1 kg
Murături 14 lei/ 2 kg 8 lei/ 2 kg
Salam 40 lei/ 2 kg 28 lei/ kg
Caşcaval 34 lei/ 2 role de 500 g fiecare 30 lei/ 2 role de 500 g
Caş de vacă 20 lei/kg 15 lei/ kg
Măsline 8 lei/ 500 g 7 lei/ 500 g
Ouă 16 lei/ 30 buc 15 lei/ 30 buc
Pâine 9 lei/ 3 buc 8 lei/ 3 buc
Cartofi 4 lei/ 4 kg 8 lei/ 4 kg
Roşii 10 lei/ 2 kg 13 lei/ 2 kg
Castraveţi la oţet şi verzi 21 lei – 2 borcane de 720 g şi 2 kg castraveţi proaspeţi 14 lei/ 2 borcane
Mere 4 lei/ 2 kg 6 lei/ 2 kg
Portocale 5 lei/ plasă de 2 kg 10 lei/ 2 kg
Banane 8 lei/ 2 kg 10 lei/ 2 kg
Cozonac 15 lei/ 2 bucăţi 15 lei/ 2 bucăţi
Ciocolată 7 lei/ 2 ciocolate a câte 100 g fiecare 6 lei/ 2 bucăţi
Suc 10 lei/ 2 sticle a câte 2 l 8 lei
Apă 5 lei/ sticla de 5 l 5 lei/ 5 l
Bere 12 lei/ 6 doze de 500 ml 12 lei/ 6 doze 500 ml
Vin 16 lei/ 2 sticle 16 lei 2 l
Cafea 13 lei/ 250 g 12 lei/ 120 g
Total: 448 lei 397 lei

Preţurile alimentelor pot suferi însă modificări pozitive sau negative, în funcţie de promoţiile magazinelor.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button