MARY ANNING, omagiată de Google la 215 ani de la naşterea sa

de:
21 mai 2014
0 Afișari
MARY ANNING, omagiată de Google la 215 ani de la naşterea sa

MARY ANNING s-a născut pe 21 mai 1799, într-o familie săracă, însă condiţia materială precară nu a împiedicat-o să-şi facă un nume în domeniul paleontologiei. Lyme Regis era „căminul” unor fosile datând din Jurasic, iar singura sursă de venit pentru familie o reprezenta tocmai comercializarea acestor fosile, pe care chiar membrii ei le descopereau.

MARY ANNING. Una dintre cele mai importante descoperiri a fost făcută de fratele lui MARY ANNING, care, în anul 1811, a găsit fosila unei creaturi marine, denumită ihtiozaur, ajutat de sora lui, care atunci avea doar 12 ani.

MARY ANNING. Cu toate acestea, dintre toţi membrii familiei, MARY ANNING a dovedit că are cea mai mare înclinaţie şi pricepere în acest domeniu, furnizând părinţilor şi fratelui ei suficiente descoperiri pe care să le poată comercializa şi să-şi asigure traiul.

MARY ANNING a fost cea care a descoperit primul schelet de plesiozaur, în iarna anilor 1820-1821, însă nu numele ei, ci al celui care a cumpărat fosila din magazinul familiei sale a apărut într-o lucrare care menţiona descoperirea. Acelaşi scenariu s-a repetat în anul 1823, când MARY ANNING a mai găsit o astfel de fosilă, scrie evz.ro, citând ucmp.berkeley.edu.

MARY ANNING. Impresionat de viaţa familiei ANNING, un colecţionar de fosile s-a oferit să-şi scoată la licitaţie întreaga colecţie şi să doneze suma obţinută acesteia. Acesta era de părere că situaţia lor materială este nedreaptă, comparativ cu descoperirile făcute de aceştia.

MARY ANNING. Un amănunt interesant al vieţii lui MARY ANNING este că aceasta şi-a părăsit o singură dată oraşul în care s-a născut, oamenii de ştiinţă intersaţi de fosilele pe care le-a descoperit venind personal în Lyme Regis să le vadă, potrivit bbc.co.uk. Cei care au vizitat-o au relatat că MARY ANNING a reuşit să câştige respectul oamenilor de ştiinţă contemporani cu ea.

MARY ANNING. În ultimii ani ai vieţii sale, MARY ANNING a fost ajutată financiar de mai multe instituţii . Astfel potrivit sdsc.edu, începând cu anul 1838, British Association for the Advancement of Science (fondată în 1831) i-a oferit lui acesteia o sumă de bani anual, iar Geological Society of London i-a oferit de asemenea o bursă.

MARY ANNING a fost numită membru onorific al Muzeului Dorset County, în 1846, cu un an înainte să moară. Descoperirile şi activitatea pe care a desfăşurat-o i-a determinat pe mulţi să o considere cel mai mare descoperitor de fosile.

Cookies