Mărturii emoționante, după incendiul de la Spitalul Robănescu din București. Mama unui copil internat: Am luat băieţelul în brațe, aveam balonul, telefonul și am ieșit

28 iul. 2023
145 Afișari
Mărturii emoționante, după incendiul de la Spitalul Robănescu din București. Mama unui copil internat: Am luat băieţelul în brațe, aveam balonul, telefonul și am ieșit
Măruturii emoționante, după incediul de la Spitalul Robănescu din București. Mama unui copil internat: Am luat băieţelul în brațe, aveam balonul, telefonul şi am ieșit. Sursa foto: Inquam Photos/ Sabin Cirstoveanu

Mai multe mărturii emoționante au apărut în urma evacuăriii de urgență de la Spitalul „Nicolae Robănescu” din București, unde s-a produs un incendiu în noaptea de marți spre miercuri. 110 copii au fost evacuați într-un timp record de 7 minute.

Înainte de producerea incendiului, spitalul rămăsese fără curent electric

Un incendiu puternic a izbucnit marți spre miercuri noapte în curtea Spitalului de Recuperare pentru Copii „Nicolae Robănescu” din București, după ce un transformator a explodat. Peste 100 de copii au fost evacuați în mai puțin de 7 minute și transferați la Spitalul Marie Curie.

Personalul medical al Spitalului, alături de pacienți și aparținători, a povestit pentru Antena 3 CNN fiecare moment al intervenției din noaptea incendiului.

Un băiețel în vârstă de 17 ani a povestit că, deși era imobilizat la pat, a reușit să își miște picioarele și să sară în scaunul cu rotile în momentul în care a auzit alarma. A spus că nu știe cum a reușit, crede că de frică.

Când a venit scaunul cu rotile să mă ia, nu ştiu, m-am pus aproape singur, de frică” a povestit tânărul, citat de Antena 3 CNN.

Centrul de Recuperare pentru Copii „Nicolae Robănescu” a rămas fără curent electric marți, în jurul orei 18:00. La scurt timp după, a fost chemat inginerul tehnic care a ajuns în aproximativ 15 minute.

La aproximativ două ore după ce s-a produs pana de curent electric, a izbucnit incendiul. Acest lucru s-a întâmplat după ce inginerul tehnic şi directorul medical au sesizat problema furnizorului electric.

Mărturii din partea victimelor

Mai multe persoane care au luat parte la momentul izbucnirii incendiului au povestit prin ce au trecut.

Andrada Mirea, directorul medical al Spitalului „Nicolae Robănescu” a povestit momentul incidentului, așa cum și-l amintește ea:

Eram chiar în recepţia spitalului în momentul în care s-a auzit o bubuitură puternică, s-a cutremurat cumva totul în jurul nostru.”

Directorul medical era de gardă în momentul izbucnirii incendiului și ea a fost cea care a coordonat evacuarea pacienților și a aparținătorilor acestora.

În momentul respectiv am ieşit afară şi am văzut flăcările pe partea stângă, flăcările care veneau din interiorul transformatorului.

În acel moment am rememorat nu ştiu dacă sute, dar zecile de exerciţii în regim de urgenţă pe care le-am efectuat.

Primul lucru când am observat a fost să luăm telefonul să sunăm la 112, concomitent cu acest lucru am apăsat pe alarma de incendiu şi mi-am continuat drumul” a mai povestit directorul medical al Spitalului.

Pe lângă directorul medical şi inginerul tehnic, evacuarea pacienţilor a fost posibilă şi cu ajutorul celor 12 angajaţi ai centrului, personal medical şi auxiliar.

De asemenea, cei 60 de aparținători au avut și ei un rol foarte important în evacuarea de urgență a copiilor. În total, a durat mai puțin de 7 minute toată operațiunea.

Câteva dintre mărturii

  • „Ne-am speriat. Am spus prima oară că e o uşă care s-a buşit, nu am realizat” – spune un aparținător.
  • „Am luat băieţelul în braţe, aveam balonul, telefonul şi am ieșit” – a povestit o mămică care avea copilul la Terapie Intensivă.
  • „Eu cred că aici unde este centrul este un loc sfânt care s-a ferit de aşa necaz” – a declarat un aparţinător.

În prezent, toți copiii au fost relocați de la Spitalul Marie Curie, acolo unde au fost transportați în noaptea incendiului.

Pe același subiect:

Cookies