ȘTIRI

Mărturiile unui torţionar: Iuliu Maniu a fost dus la cimitirul săracilor şi aruncat într-o groapă

Torţionarul Ioan Chertiţie s-a încumetat să recunoască, după zeci de ani, ororile din închisorile comuniste în care a activat în tinereţe. El a povestit, pentru România TV, cum a murit Iuliu Maniu, cum şi-a trăit ultima perioadă din viaţă şi cum erau trataţi, în general, deţinuţii din închisorile regimului.

„Mă vedeam pe secţia de deţinere cum îl privesc dispreţuitor, cu un surâs ticălos în colţul buzelor. Apoi încep să îi aplic nenumărate lovituri de baston peste faţă, spate, mâini şi picioare. Cu sete şi cu ură. Cu nemărginită ură. În dimineaţa zilei în care a murit a fost luat şi băgat în căruţa care îi transporta la cimitirul săracilor şi realmente a fost aruncat într-o groapă plină cu apă, ca un sac de cartofi”, a declarat, pentru România TV, torţionarul Chertiţie, despre moartea lui Iuliu Maniu.

„Când murea câte un preot, pe sicriul din camera în care erau puşi jucau cărţi şi se distrau”, a mai spus torţionarul, citat de rtv.net.

Fost lucrător al sistemului penitenciar din perioada comunistă, fost şef de secţie la Penitenciarul Baia Mare, Ioan Chertiţie spune astăzi că, dacă ar fi să dea timpul înapoi, ar alege aceeaşi meserie, dar ar face-o aşa cum a înţeles-o mai târziu. „Noi, supraveghetorii, eram ca nişte câini dresaţi. Am fost învăţaţi să urâm din toată fiinţa noastră deţinutul, hoţul şi, nu de puţine ori, cu acest baston de cauciuc, „negrocalminul”, cum îl numeam noi, supraveghetorii, am bătut de nenumărate ori deţinuţii de pe această secţie. Eram la un moment dat ca un morfinoman care îşi caută drogul. Aşa îmi căutam eu victimele”, spune Chertiţie.

„Ne-am crezut Dumnezei. Noi am fost Dumnezeii. Mă simţeam stăpân peste timp. Pe această secţie păşeam ţanţoş, cu o oarecare satisfacţie pentru că ştiam că deţinuţii se tem de mine. Şi asta era o satisfacţie extraordinară. Mă bucuram că mă urăsc, asta o simţeam din privirile lor când mergeau la muncă. Eram o adevărată teroare”, a adăugat torţionarul.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button