Mărțișor de București ❤️ A început construcția Grivița 53, primul teatru ridicat de la 0 de comunitate. Chris Simion-Mercurian: Mulțumesc tuturor pentru încredere!

01 mart. 2023
2213 Afișari
Mărțișor de București ❤️ A început construcția Grivița 53, primul teatru ridicat de la 0 de comunitate. Chris Simion-Mercurian: Mulțumesc tuturor pentru încredere!
A început construcția Grivița 53, primul teatru ridicat de la 0 de comunitate. Chris Simion-Mercurian: Mulțumesc tuturor pentru încredere! | Foto: B365.ro

Un cadou de Mărțișor pentru București la care s-a muncit mult și aproape ireal de hotărât ca să devină realitate: De 1 martie a început construcția Grivița 53. Este primul teatru din România care se construiește de la zero de comunitate. Tot azi, în prima zi de șantier, regizoarea și scriitoarea Chris Simion-Mercurian, inițiatorul G53, a anunțat într-un interviu pentru B365.ro când va fi gata teatrul.

A început construcția Grivița 53 ❤️

1 martie 2023. Aici va fi Teatrul Grivița 53. Sursa foto: B365.ro
1 martie 2023. A început șantierul. Aici va fi Teatrul Grivița 53. Sursa foto: B365.ro

Grivița 53 nu este o utopie. Șantierul a început chiar de 1 martie 2023, la ora 12:30. Primăvara încă nu a sosit, în București sunt nori pe cer, dar zâmbetul lui Chris Simion-Mercurian forțează anotimpul să vină mai repede datorită acestui Mărțișor pentru București. Da! Teatrul Grivița 53 a început să fie construit.

Inițiativa a fost începută în 2016. A fost visul visat de Chris, după ce a vândut casa bunicii sale, iar cu suma de bani câștigată (200.000 de euro) a cumpărat terenul din Calea Griviței 53, București. Voia să facă aici un teatru. Primul care a decis să o însoțească în această aventură a fost soțul ei, Tiberiu Mercurian.

„Suntem beton!”. Chris și Tiberiu, 1 martie 2023. Sursa foto: B365.ro
„Suntem beton!”. Chris și Tiberiu, 1 martie 2023. Sursa foto: B365.ro

Ulterior, în inițiativă s-au implicat prieteni, colegi, parteneri, sponsori, bucureșteni (dar nu numai) care s-au îndrăgostit de idee și au vrut să fie alături în această călătorie: primul teatru din România construit de la 0 de comunitate.

Grivița 53 „va fi un spațiu viu”, spune Chris

Dacă cineva o trezește pe Chris din somn și o întreabă detaliile tehnice despre spațiul G53, sigur o să le primească pe nerăsuflate.

Într-un interviu pentru B365, Chris Simion-Mercurian a vorbit despre teatrul care va avea două săli, dar și o bibliotecă:

Sala principală va avea 150 de locuri, cu scenă de 7×7 și cu o înălțime de 8 metri. Sala secundară va avea 100 de locuri, cu o scenă tot de 7×7, dar cu înălțime de 4 metri. Foaierul va fi un spațiu expozițional, destinat expozițiilor de fotografie, de artă plastică, de grafică, de sculptură – un spațiu pentru artă contemporană. Va exista și o bibliotecă, care va fi deschisă non stop și ziua și noaptea. Va fi un spațiu viu.

Sursa foto: B365.ro
Sursa foto: B365.ro

Iubitorii de teatru încă mai pot cumpăra cărămizi pentru G53

Sunt diferențe între bugetul din 2019, pe care noi l-am depus la fondurile norvegiene. S-au scumpit materialele de construcție, iar naivitatea noastră de a bugeta, de exemplu, echipamentul tehnic, la un cost mult mai mic decât costul real al pieței…  sau au fost alte cheltuieli care au fost sub-bugetate. Acum trebuie aduse la realitate. Suma de care mai avem nevoie este de 700 de mii de euro. Avem aproape 2 milioane de euro de la fondurile norvegiene din programul RO CULTURA. Am strâns din donații, sponsorizări, 500 de mii de euro și așteptăm noi ctitori acum pentru cei 700 de mii de euro, să ne ajute să ducem la bun sfârșit proiectul.

Cărămizile simbol G53 pot fi cumpărate de AICI.

Cărămizile Grivița 53. Sursa foto: B365.ro
Cărămizile Grivița 53. Sursa foto: B365.ro

Numele ctitorilor, în foaierul teatrului

„Absolut toate numele. În primul rând, când își cumpără cărămida, pe cărămidă este trecut numele ctitorului, iar ulterior, când teatrul va fi gata, numele vor fi inscripționate în foaier”, explică Chris Simion-Mercurian.

Când va fi gata Teatrul Grivița 53

Chris Simion-Mercurian ne-a spus și când va fi gata Grivița 53, când bucureștenii (și nu numai) vor putea să se bucure de acest spațiu, construit de la zero de comunitate:

„În aprilie 2024. Cu Dumnezeu înainte”

Șantier în lucru - Grivița 53. Sursa foto: B365.ro
Șantier în lucru – Grivița 53. Sursa foto: B365.ro
Cookies