MĂRȚIȘOARE 1 MARTIE, MODELE: Care erau și cum arătau mărțișoarele de altădată FOTO

de:
01 mart. 2016
163 Afișari
MĂRȚIȘOARE 1 MARTIE, MODELE: Care erau și cum arătau mărțișoarele de altădată FOTO

MĂRȚIȘOARE 1 MARTIE, MODELE: 

Doina Işfănoni, cercetător etnolog la Muzeul Satului din Bucureşti, a povestit, la TVR 1, că în vechime, mărţişorul era o monedă de aur sau argint, purtat de femei la gât ca simbol al luminii. Mărtişorul avea rol de amuletă și oferea protecţie celui care îl purta. 

Mărțișorul tradițional a devenit apoi coșarul, iar, în anii 80-90, modelele de mărțișoare s-au înmulțit inclusiv cu kitsch-uri ca flori din plastic, pisici, căţei sau broşe din scoici şlefuite.

Demn de menționat este că, înainte de anii 1990, artizanatele și implicit producția de mărțișoare s-au aflat într-un semimonopol al Fondului Plastic și al artizanilor care trăgeau cu ochiul la producțiile FP, după cum amintește RomâniaLiberă.ro. Prin intermediul FP, martisoarele se standardizau chiar daca intr-o gama diversificata. Marile hituri erau in anii ‘80-’90 florile artificiale inchise in cutiute de plastic, pisici si caini pufosi si minievantaie de pene. 

Tradiționale sunt însă considerate și astăzi mărțișoarele în formă de coșar sau potcoavă.

MĂRȚIȘOARE 1 MARTIE, MODELE: 

Mărțișorul – coșar

Originea acestui simbolism este necunoscuta, se presupune ca prin rolul sau in prevenirea focului este considerat cel care lupta permanent cu demonii si-i invinge, carbunele reprezinta purificarea prin foc, iar funinginea pe care o lasa in urma lui te apara de boli. Micul cosar negru este un simbol vechi al norocului, caracteristic traditiei romanesti. Hornarul, ca simbol al norocului, care aduce fericire si prosperitate si a nascut multe superstitii de-a lungul timpului. Astfel, daca intalnesti un cosar, trebuie sa iti pui o dorinta, care sigur se va implini. Cosarul este considerat in Romania un personaj norocos dupa cum spun si versurile: „Ti-a iesit cosaru-n drum/ O sa ai noroc de-acum” sau „Ti-a iesit cosaru-n drum/ Si-ti inchipui ca de acum/ Griji, nevoi, necaz, durere/ Se vor duce ca un fum.”, dupa cum mentionează universdecopil.ro.

MĂRȚIȘOARE 1 MARTIE, MODELE: 

Marțișorul – potcoavă

Potcoava este si ea un simbol al norocului, vitalitatii si fertilitatii. Exista si aici legende care justifica simbolismul ei. Astfel, la Sfantul Dunstan ar fi venit diavolul si l-ar fi rugat sa-i potcoveasca singura lui copita, iar sfantul i-a indeplinit dorinta. Durerea a fost insa atat de cumplita incat diavolul a jurat ca nu va intra niciodata in casa unde vede o potcoava. Alta legenda spune ca vrajitoarele foloseau doar maturile ca sa se deplaseze, deoarece le era frica de cai, potcoava de fier fiind simbolul lui Marte care anihila puterea lui Saturn (zeul vrajitoarelor).

MĂRȚIȘOARE 1 MARTIE, MODELE: 

 



 



 



martisor flori artificiale

Posted by Copilaria anilor 80-90 on Friday, 22 February 2013

 

martisor- pui, anii 80

Posted by Copilaria anilor 80-90 on Thursday, 21 February 2013

 

 

martisor anii 80

Posted by Copilaria anilor 80-90 on Thursday, 21 February 2013

 

Posted by Copilaria anilor 80-90 on Thursday, 21 February 2013

 

 
Cookies