Marți, protest al membrilor „Cartel ALFA” la Ministerul Muncii. „40 de lei în plus la salariul minim, nu acoperă nici măcar cheltuielile suplimentare pentru măşti”

29 dec. 2020
19 Afișari
Marți, protest al membrilor „Cartel ALFA” la Ministerul Muncii. „40 de lei în plus la salariul minim, nu acoperă nici măcar cheltuielile suplimentare pentru măşti”

Confederaţia Naţională Sindicală (CNS) „Cartel ALFA” a stabilit ca marţi, 29 decembrie, să realizeze o acţiune de pichetare în faţa sediului Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, ca efect la nivelul insuficient până la care Guvernul a decis creşterea salariului minim brut pentru anul 2021, se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei sindicale.

„40 de lei în plus la salariul minim, cât a anunţat Guvernul, nu acoperă nici măcar cheltuielile suplimentare pentru măşti şi alte elemente de protecţie individuală. (…) Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” (…) decide declanşarea unei serii de acţiuni de protest, având ca scop creşterea veniturilor lucrătorilor. Acţiunile de protest debutează marţi, 29 decembrie 2020 ora 10.00 printr-o acţiune de pichetare a Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale!”, precizează comunicatul organizaţiei sindicale.

CNS „Cartel ALFA” consideră că majorarea insuficientă a salariului minim este, în fapt, un furt din munca lucrătorilor: „Dacă oamenii nu au bani pentru bunurile și serviciile de bază, atunci cum va exista cerere suficientă pentru a funcționa economia?”

„Preţurile au crescut şi vor continua să crească. La fel şi productivitatea a crescut. În 2020 productivitatea a crescut cu 4,4%, deşi creşterea de anul trecut a salariului minim s-a bazat pe o estimare de 3,9%. În prezent, în România, productivitatea este la jumătate din media uniunii Europene, pe când salariile sunt doar la un sfert. (…) Guvernul refuză să ia act de aceste evoluţii şi să le transpună legislativ prin ajustarea corespunzătoare a salariului minim. Menţinerea acestui nivel al salariului minim, fără măsuri de îngheţare a preţurilor, este un furt din munca lucrătorilor, în beneficiul acţionarilor şi capitalului, mai este menționat în comunicatul organizaţiei sindicale.

Majorarea salariului minim brut a fost anunțată luni de Guvern, acesta crescând suma de la 2.230 de lei până la 2.300 de lei, începând cu 1 ianuarie 2021.

Cookies