Marşul pentru Pădure, duminică, în Bucureşti. Peste 2000 de persoane anunţă că participă

de:
03 iun. 2015
0 Afișari
Marşul pentru Pădure, duminică, în Bucureşti. Peste 2000 de persoane anunţă că participă

Duminică, 7 iunie, va avea loc o adunare publică pe tema pădurilor din România, ca final al manifestărilor dedicate Zilei Mondiale a Mediului şi corolar al campaniei începute cu marele marş din 9 mai 2015. Punctul de întâlnire este la Universitate, la Fântână, peste 2000 de persoane anunţându-şi prezenţa pe Facebook.

Adunarea publică este organizată de o largă coaliţie a societăţii civile, dar în  principal de Comunitatea Uniţi Salvăm, Coaliţia de Mediu din România (CMR) şi Coaliţia „Natura 2000”, informează organizatorii marşului.

„Atragem atenția  factorilor de decizie politică din țara noastră asupra faptului că nu mai suntem dispuși să tolerăm continuarea jafului din pădurile României, păduri care adăpostesc ultimele fărâme de natură sălbatică.”, transmite sursa citată.  

Care sunt revendicările protestatarilor:   

1. Combaterea tăierilor ilegale

1.1 Îmbunătăţirea implementării programului „Radarul Pădurilor”

1.2 Deblocarea dosarelor de corupţie din domeniul forestier

1.3 Întărirea instituțiilor cu atribuții de control în silvicultură

1.4 Confiscarea utilajelor și a mijloacelor de transport ale infractorilor şi contravenienţilor silvici

1.5 Introducerea în Codul penal a unui capitol dedicat infracţiunilor împotriva mediului.

1.6 Înființarea unei structuri în cadrul Ministerului Public care să investigheze tăierile ilegale, retrocedările ilegale, precum și deturnarea retrocedărilor de la proprietarii îndreptățiți către diverse grupuri infracționale. Stabilirea de competențe pentru această structură pentru recuperarea terenurilor retrocedate ilegal, inclusiv în cazul înstrăinării acestor proprietăți.

1.7 Adoptarea urgentă a unui act normativ care să reglementeze circulația juridică a terenurilor forestiere, cu menținerea interdicției de înstrăinare a proprietatilor formelor asociative reglementate de legea 1/2000 și a drepturilor devălmașe ori indivize în cadrul acestora. Stabilirea unei limite maxime de teren forestier care poate să fie achiziționat de un fond de investiții sau o companie forestieră (până la 3000-5000 hectare).

2. Măsuri drastice în cazul ilegalităților din domeniul achiziției și prelucrării lemnului 

3. Protecția Pădurilor Virgine, Cvasivirgine și a Parcurilor Naționale

4. Elaborarea Strategiei Naţionale Forestiere şi finanțarea adecvată a Programului Național de Împăduriri

5. Instituirea unor reguli de bune practici de valorificare a lemnului în beneficiul dezvoltării durabile a comunităților locale

6. Finanțarea adecvată a sectorului forestier pentru menținerea echilibrului între protecție și exploatare

Cookies