Organizatorii GayFest acuză autorităţile: Publicul larg nu a avut voie la Marşul Diversităţii

de:
01 iul. 2012
0 afișări
Organizatorii GayFest acuză autorităţile: Publicul larg nu a avut voie la Marşul Diversităţii

Hotărârea de a interzice accesul publicului în zona în care se desfăşoară Marşul Diversităţii a fost luată în anul 2008, din cauza unor incidente. În felul acesta, zona devine aproape invizibilă, însă, se plâng organizatorii evenimentului: „Noi zicem că facem un eveniment în spaţiul public, iar spaţiul ăsta public nu mai este public în momentul în care noi suntem acolo.” – explică Irina Niţă, directoare executivă Accept.

Organizatorii au încercat să schimbe traseul marşului, anul acesta, pentru a-l face mai vizibil. Au început demersul încă din aprilie, au depus cerere pentru defilare la primărie, însă avizul l-au primit abia cu o zi înainte de data fixată pentru marş. Pe de altă parte, cei de la organizaţia Noua Dreaptă, care organizează „Marşul pentru Normalitate”- împotriva persoanelor LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender), au primit aviz pentru marşul lor, înaintea Marşului pentru Diversitate. Organizatorii marşului gay îşi exprimă nedumerirea: „Nu ştiu când au depus cererea, dar e evident că au depus-o după noi pentru că trebuiau să afle mai întâi când îl facem noi, ca să organizeze contramanifestaţia în aceeaşi zi”, spune Irina Niţă.

Organizatorii au propus pentru anul acesta primăriei un traseu mai lung pentru „Marşul Diversităţii”, aşa cum are deja „Marşul pentru Normalitate”. Li s-a răspuns că nu se poate acorda autorizaţie pentru un astfel de traseu, deoarece cei care nu sunt de acord cu Noua Dreapta nu sunt violenţi, pe când cei care nu sunt de acord cu homosexualii sunt.

„E ca şi cum i-ai spune cuiva: nu-ţi cumpăra lucruri de valoare, deoarece cresc şansele să fii furat. Treaba lor e să asigure siguranţa, nu să limiteze libertatea de asociere, de exprimare în spaţiul public, pentru că există riscul să fie unii violenţi la adresa noastra. Fii invizibil, pentru că, dacă eşti vizibil, creezi probleme”, explică Irina Niţă raţionamentul autorităţilor.

Ar fi insistat mai mult şi anul acesta pentru prelungirea traseului, pentru o mai bună vizibilitate, însă primăria i-a amânat de pe o săptămână pe alta, până când s-au dus la sediu fără programare. Acolo şi-au dat seama că autorităţile nici nu se uitaseră pe hârtii, n-au văzut că ei doreau un alt traseu decât anul trecut. Pentru că era deja târziu, l-au păstrat pe cel vechi.

Faptul că trecătorii nu pot vedea defilarea reprezintă o problemă reală, consideră directoarea ACCEPT. “Oamenii văd din marş doar ceea ce arată media. Iar media e atrasă de ce e diferit. Jurnaliştii sunt atenţi la cei care vin îmbrăcaţi extravagant sau care se travestesc- ori cei mai mulţi dintre persoanele LGBT se îmbracă comun, ca prietenii lor heterosexuali .“, spune Irina Niţă.

Marşul s-a făcut, chiar dacă la fel ca anul trecut. Cu două ore înainte de defilare, au venit la sediul ACCEPT voluntari care au scris pancartele şi au pregătit steguleţe în culorile LGBT. Sloganuri ca : „Marş pentru iubire şi împotriva urii”, „Vrem respect” şi „Dacă nu vă plac persoanele gay, daţi vina pe heterosexuali, ei sunt cei care tot fac copii gay”, au defilat împreună cu persoane de toate vârstele, din Bucureşti şi din provincie. Şi din Marea Britanie de asemenea, susţinătorii britanici venind împreună cu europarlamentarul Michael Cashman şi soţul său.

În faţa paradei a stat Loredana, ca ambasadoare GayFest. Ea a spus că se află aici pentru toţi cei care sunt altfel, pentru toţi cei care sunt discriminaţi din cauza orientării, încheiându-şi discursul cu noul imn al comunităţii LGBT. La marş au participat şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstien, ambasadorul Marei Britanii, Martin Harris, Remus Cernea şi Catinca Roman.

Cookies