Marş unionist,în Capitală. 1.000 de tineri au venit de la Chişinău să ceară unirea cu România

de:
12 iul. 2015
0 Afișari
Marş unionist,în Capitală. 1.000 de tineri au venit de la Chişinău să ceară unirea cu România

UPDATE: Peste 2.000 de manifestanţi unionişti au ajuns la poarta Palatului Cotroceni, unde vor fi primiţi de consilierii preşedintelui Klaus Iohannis. Aproximativ 1.000 dintre cei care participă la marş sunt veniţi din Basarabia, iar restul sunt susţinători din Capitală, informează antena3.ro.

Cu toţii cer unirea Moldovei cu România şi solicită accelerarea acestui proces.

Protestatarii vor fi primiţi de Laurenţiu Ştefan, consilier al preşedintelui Klaus Iohannis, având în vedere că şeful statului este plecat din ţară.

„Platforma Unionistă Acțiunea 2012 solicită Președinției, Parlamentului și Guvernului României înființarea unor instituții responsabile de gestionarea relației cu Republica Moldova, în vederea urgentării procesului de Reunire. Este vorba despre crearea unei Comisii prezidențiale pentru analiza impactului Unirii, a unei Comisiei parlamentare permanente comune România – Republica Moldova și a Oficiului pentru Republica Moldova în directa subordine a premierului.

Atât președintele României, Klaus Iohannis, cât și primul ministru Victor Ponta au adresat duminică dimineață un salut tinerilor basarabeni veniți pe jos de la Chișinău spre România pentru a cere Unirea și și-au exprimat încrederea în destinul comun al celor două state românești. ,,Orice proiect național are nevoie de strategii. Dincolo de orice salut diplomatic, așteptăm din partea instituțiilor fundamentale în stat enunțarea pașilor concreți spre realizarea proiectului de țară al unirii României cu Republica Moldova”, a declarat în acest context George Simion, președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012.

Mii de bucureșteni i-au întâmpinat în Piața Universității pe tinerii basarabeni care au parcurs în Marșul lui Ștefan cel Mare sute de kilometri pe jos pentru Unire, prin caniculă și furtuni. Împreună au mers în marș spre Palatul Cotroceni, unde tinerii din stânga Prutului au fost primiți, așa cum solicitau într-un apel emoționant adresat președintelui Klaus Iohannis”, precizează organizatorii, într-un comunicat de presă remis B365.ro.

Unioniştii au ajuns în Piaţa Universităţii duminică, în jurul orei 14.00. La intrarea tinerilor basarabeni în Piaţa Universităţii, bucureştenii i-au aplaudat şi s-a scandat „Unire”, „România”, „Chişinău şi Bucureşti, două inimi româneşti”, „Bine aţi venit acasă”, „Trăiască, trăiască, trăiască şi înflorească / Moldova, Ardealul şi Ţara Românească”.

Tinerii basarabeni au fost întâmpinaţi cu pâine, sare, apă şi flori şi au fost îmbrăţişaţi de bucureştenii care i-au aşteptat la Universitate. Manifestanţii au venit cu flori cu care au făcut un pod pe sub care tinerii basarabeni au trecut mergând spre Teatrul Naţional.

După ce au cântat împreună imnul „Deşteaptă-te, române”, câţiva dintre manifestanţi s-au prins în Hora Unirii, blocând circulaţia rutieră în faţa Teatrului Naţional, anunţă Digi24.

Ei se vor îndrepta apoi spre Palatul Cotroceni, unde vor discuta cu un consilier al preşedintelui Iohannis, căruia unioniştii îi cer urgentarea procesului de Reunificare.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, duminică, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, că este impresionat de drumul pe care îl fac tinerii de la Chișinău la București şi îşi exprimă regretul că nu îi poate întâmpina la Cotroceni, întrucât este plecat din ţară.

Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, şi premierul Victor Ponta a salutat, duminică, marşul tinerilor care au pornit dinspre Chişinău spre Bucureşti pentru a cere unirea dintre România şi Republica Moldova.

În Marșul lui Ștefan cel Mare 1.000 de tineri au pornit pe jos din Chișinău spre București. Sâmbătă dimineaţă, participanţii la acţiunea unionistă au trecut podul feroviar de la Ungheni, unde au fost întâmpinați de românii aflați pe malul drept al Prutului.

Participanții la marș au plecat duminică dimineaţă, din gara Iași, spre Capitală, cu trenul, botezat de ei „Trenul Unirii – INTERREGIO 1662”, care are opriri în Vaslui, Bârlad, Tecuci, Focșani, Râmnicu Sărat, Buzău, Mizil, Ploiești, București.

„Tinerii din Marșul lui Ștefan cel Mare au plecat din Chișinău spre București duminică, 5 iulie, imediat după Marea Adunare Națională și au mers pe jos, cu drapele tricolore, prin temperaturi caniculare și furtună, pentru a ajunge astăzi la Prut, unde au refăcut celebrele ,,Poduri de Flori”. Aceștia vor urca în Trenul Unirii și vor parcurge drumul spre București oprind în mai multe orașe. În acest context, românii sunt așteptați cu steaguri tricolore și cu flori, să întâmpine Marșul lui Ștefan cel Mare în următoarele stații: IAȘI – 06:00, VASLUI – 07:31, BÂRLAD – 08:05, TECUCI – 08:54, FOCȘANI – 09:54, RÂMNICU SĂRAT – 10:36, BUZĂU – 11:09, MIZIL – 11:44, PLOIEȘTI – 12:21″, au anunţat organizatorii, într-un comunicat remis B365.ro sâmbătă.

,,Trenul Unirii va porni duminică dimineață din gara Iași și nimic și nimeni nu îl va mai putea opri din drumul spre București. Acești tineri poartă în suflete flacăra dorinței de Unire și au nevoie de tot sprijinul românilor pentru a o duce aprinsă la Cotroceni! Veniți, români, să vă întâmpinați frații de pe celălalt mal al Prutului! Acum, mai mult ca oricând, au nevoie de voi!”, a declarat George Simion, președintele Acțiunii 2012, în acelaşi comunicat.

Duminică, de la ora 14:00, tinerii din Marșul lui Ștefan cel Mare vor fi întâmpinați de români în Piața Universității. Împreună vor merge în marș spre Palatul Cotroceni, unde îi vor cere președintelui României, Klaus Iohannis, urgentarea procesului de Reunificare.

Cookies