Marș pentru bucureștenii evacuați. Protestatarii au ocupat o locuință în centrul Bucureștiului

de:
11 dec. 2015
1 Afișari
Marș pentru bucureștenii evacuați. Protestatarii au ocupat o locuință în centrul Bucureștiului

Câteva zeci de persoane participă, vineri seară, la protestul organizat de Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire. Mai mulți protestatari au ocupat un apartament într-un imobil cu locuințe sociale din Piața Națiunile Unite

La balconul apartamentului ocupat a fost afișat un banner cu mesajul „Locuințele sunt goale, copiii sunt în stradă. Dreptate acum!”. Susținătorii evacuaților au blocat și accesul într-unul din blocurile gemene din Piața Națiunile Unite, cerând venirea primarului, scrie realitatea.net. 

Câțiva protestatari au fost ridicați de jandarmi și duși la secția de Poliție.

„În aceasta dupa-amiaza, în pragul celei de-a doua ierni de locuire în stradă cu copiii si fara a avea certitudinea atribuirii de locuinte in viitorul apropiat, cativa dintre evacuatii de pe Vulturilor 50, impreuna cu sustinatori ai acestora, au ocupat unul din cele peste 50 de apartamente goale din blocurile gemene, situate in Piata Natiunile Unite nr 107-108. Conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 151/2007, aprobata si modificata de Parlamentul Romaniei prin legea nr. 7 din 17.02.2009, etajele 1-13 ale imobilelor Piata Natiunile Unite 107-108 sunt destinate cazarii temporare a persoanelor si a familiilor ale caror locuinte sunt in consolidare, cat si cazarii chiriasilor evacuati din imobilele retrocedate. In pofida mijloacelor legale pe care le are la dispozitie pentru a reloca familiile evacuate in aceste apartamente, Primaria Municipiului Bucuresti mentine jumatate dintre acestea goale, intarziind cu ani de zile solutionarea cererilor de locuinte sociale.

Evacuatii din Vulturilor 50 si sustinatori ai acestora, denuntam risipa locativa la nivelul administratiei locale si cerem urgentarea solutionarii cererilor de locuinta ale evacuatilor Bucurestiului. Cerem in primul rand ca toate cele 50 de apartamente din blocurile gemene, mentinute goale, sa fie atribuite de urgenta evacuatilor si altor categorii de persoane vulnerabile, care traiesc in acest oras. De asemenea, cerem publicarea de catre Primaria Capitalei a listei tuturor cladirilor si locuintelor neocupate permanent, aflate in patrimoniul sau si completarea fondului de locuinte pentru evacuati cu aceste spatii. In cazul epuizarii resurselor locative pentru solutionarea cererilor depuse de evacuati pana in prezent, solicitam achizitionarea sau construirea de catre Primarie a locuintelor sociale necesare. Consideram ca Primaria Capitalei, in calitate de emitenta a dispozitiilor de retrocedare, are responsabilitatea relocarii tuturor chiriasilor din casele nationalizate din Bucuresti, ajunsi in strada”, precizează un comunicat al Frontului pentru Dreptul la Locuire.

Aproximativ 150 de persoane, printre care mai mulți copii, au fost evacuate în 2014, în chiar ziua începerii Anului Școlar. Jumătate dintre ei au ales să se organizeze pentru a protesta față de decizia autorităților care nu le-au repartizat locuințe sociale. În acest moment, în tabăra evacuaților mai locuiesc încă, în stradă, aproximativ 30 de persoane care aștraptă rezolvarea cazurilor.

Cookies