Marș LGBTQ pe străzile din București împotriva unui proiect legislativ al UDMR. Care sunt nemulțumirile protestatarilor

15 oct. 2022
720 Afișari
Marș LGBTQ pe străzile din București împotriva unui proiect legislativ al UDMR. Care sunt nemulțumirile protestatarilor
Marș LGBTQ pe străzile din București împotriva unui proiect legislativ al UDMR. Care sunt nemulțumirile protestatarilor / Foto simbol: Unsplash

Asociația MozaiQ a organizat astăzi, 15 octombrie 2022, un marș LGBTQ pe străzile din București. Participanții protestează împotriva unui proiect de lege ce a fost inițiat de către parlamentarii UDMR.

Marș LGBTQ pe străzile din București

Protestul ce are loc în Capitală a început la ora 14:00, în Piața Universității. Participanții vor mărșălui din fața Teatrului Național, până la Piața Victoriei, în fața Guvernului.

Clasa politică din România are obligația de a-și trata cetățenii în mod egal și de a le conferi oportunități egale. Membrii comunității LGBTQ+ sunt cetățeni plătitori de taxe, care nu doar că nu au drepturile necesare pentru a-și duce viața în mod demn, dar sunt încontinuu țintiți de noi propuneri legislative menite să îi demonizeze și să îi discrimineze.

România este condamnată la CEDO și CJUE, iar aceste decizii rămân nu doar neaplicate, ci se încearcă încălcarea și mai multor drepturi. Intenția discriminanta, dar și nepăsarea politicienilor, încurajează atitudini homofobe și transfobe din partea grupărilor de extremă dreaptă precum și numeroase cazuri de violență îndreptate împotriva persoanelor LGBTQ+.

Plângerile penale nu sunt luate în mod serios, iar autoritățile rămân în continuare impasibile. Vom ieși în stradă de fiecare dată când va fi necesar, până când vocile noastre vor fi ascultate”, a declarat Vlad Viski, directorul executiv al asociației MozaiQ.

Activiștii spun că proiectul de lege inițiat de UDMR încearcă să introducă în legislație o interdicție a informațiilor despre homosexualitate și identitate de gen în:

  • Familie,
  • Școli,
  • Instituții medicale,
  • Mass-media,
  • Internet etc.

Proiectul legislativ poate fi citit AICI.

Care sunt cerințele protestatarilor

Într-o postare ce a fost făcută vineri, 14 octombrie 2022, pe pagina de Facebook a organizației MozaiQ au fost expuse și cerințele pe care le au persoanele din comunitatea LGBTQ. Iată care sunt acestea:

Respingerea propunerii de lege 

Protestatarii susțin că legea încalcă dreptul la libera exprimare, reinstituie cenzura și încalcă accesul persoanelor sub 18 ani la servicii de sănătate discriminând fățiș comunitatea LGBTQ+

 Suntem oameni, iar această lege ne afectează demnitatea și validitatea, transmite MozaiQ.

Parteneriat civil

Tot prin intermediul acestui marș, protestatarii le cer parlamentarilor să aprobe legea parteneriatului civil ce a fost depusă în anul 2019.

Înlesnirea procesului de tranziție

În ultimul rând, comunitatea cere un procedeu legislativ prin care persoanele trans să își poată schimba actele.

Avem nevoie de un procedeu legislativ nediscriminant și facil, pentru ca persoanele trans să își poată schimba actele într-un mod demn!
Cookies