ARHIVA B365

Mărmureanu: În ’77 cutremurul a venit fără să ştim, acum suntem avertizaţi cu 30 de secunde înainte

„A fost un cutremur puternic. S-a produs la ora 21:22, în data de 4 martie 1977 şi a avut efecte devastatoare asupra României. Cutremurul a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter şi a durat peste 50 de secunde. Nu ne-am aşteptat la un astfel de cutremur. A venit fără să ştim. Nu eram pregătiţi şi nu aveam echipamente de alarmare”, a declarat, sâmbătă, agenţiei Mediafax, profesorul Gheorghe Mărmureanu, preşedintele onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, citat de Realitatea.net.

Potrivit profesorului Mărmureanu, INFP are acum de echipamente moderne care înregistrează mişcarea tectonică cu 30 de secunde înainte de a se produce cutremurul, iar la patru secunde de la producerea mişcării telurice, INFP ştie care este magnitudinea seismului. După sesizarea cutremururului sunt blocate automat instalaţiile cu risc, respectiv Centrala de la Cernavodă, instalaţiile de pe Platforma la Măgurele, Centrala de Cercetări Nucleare Piteşti şi Centrala de la Turnu Severin.

Totodată, prin STS, sunt alarmate instituţiile statului şi Comitetul pentru situaţii de urgenţă, potrivit profesorului Gheorghe Măgureanu.

În Capitală, potrivit informaţiilor de pe site-ul PMB, sunt 112 clădiri înscrise în clasa I de risc seismic, care prezintă pericol public, construite între 1900 şi 1950, corespunzând construcţiilor cu risc ridicat de prăbuşire la cutremure, şi alte 260 imobile, dintre care aproape 60 construite în intervalul 1824-1898.

Vezi aici: Lista actualizată a clădirilor care riscă să se prăbuşească la primul cutremur

               Pericol de prăbuşire pentru şcolile din Bucureşti

               Despăgubiri de până la 1 miliard de euro pentru proprietarii de imobile în cazul unui cutremur puternic

               Cum funcţionează avertizorul seismic inventat de români


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button