LA MINE-N CARTIER

Mărmureanu: Cutremurul de zilele trecute nu poate fi un factor declanşator pentru un seism puternic

„A fost un cutremur zilele trecute de 5,5 pe scara Richter, ăsta nu poate fi un factor declanşator pentru un cutremur puternic. Toate marile cutremure din 1940, 1977 au avut nişte factori declanşatori cutremure de peste 6,5, 6,7 pe scara Richter. De exemplu, cel din 1977 a fost pe 5 octombrie şi a fost de 6,6 pe scara Richter, iar cel din 1940 a fost pe 20 noiembrie şi a fost 6,7 pe scara Richter”, a explicat Gheorghe Mărgureanu, citat de Mediafax.

„Nu va fi un cutremur nici de 6,5 pentru că nu are cum după 5,5 nu poate fi 6,5”, a mai spus Mărmureanu.

El a arătat că infirmă ipotezele lansate de tot felul de prezicători potrivit cărora ar urma un cutremur de 6,5 pe scara Richter în România.

CITEŞTE ŞI Clădirile cu risc seismic nu vor putea fi închiriate sau folosite pentru activități comerciale. 

„Vrancea la 6,5 dansează. Nu e nicio problemă. (…) Vrancea e periculoasă atunci când magnitudinea pe scara Richter e de peste 7 – 7,1. De exemplu, în 1986 a fost un cutremur la 131 de kilometri adâncime şi a fost exact de 7 şi suntem toţi aici”, a mai spus Mărmureanu.

Directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului a participat la o dezbatere organizată la Parlament de deputatul FC Dan Cristian Popescu pentru pregătirea unui proiect legislativ privind reducerea riscului seismic. La dezbatere au participat mai mulţi specialişti, reprezentanţi ai primăriilor, deputatul precizând că doreşte ca această iniţiativă să fie finalizată într-o lună.

Dan Cristian Popescu a declarat că propune o iniţiativă legislativă prin care să fie închisă temporar funcţionarea instituţiilor publice, a societăţilor comerciale în clădirile cu risc seismic până când acestea vor fi consolidate, precum şi avertizarea prin panouri, „pe modelul pachetelor de ţigări, la intrarea în clădiri”.

Specialiştii americani au calculat DATA URMĂTORULUI MARE CUTREMUR din România. Următorul mare cutremur din România ar putea avea loc până în 2015, perioada critică fiind însă 2013, avertizează specialiştii americani, care se bazează pe o serie de calcule matematice, anunţă Libertatea.ro.

 


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button