Marii producători de pâine au redus preţurile cu până la 18% din prima zi cu TVA la 9%

de:
02 sept. 2013
0 Afișari
Marii producători de pâine au redus preţurile cu până la 18% din prima zi cu TVA la 9%

Jurnaliştii ZF au mers în hiper­marketul Cora din cartierul Pantelimon, într-un Carrefour Market de pe şoseaua Pantelimon şi într-un magazin Shop&Go din apropierea bulevardului Dacia, dar şi la două covrigării şi o patiserie din Piaţa Romană. Cea mai mare scădere a preţului a fost observată la o franzelă extra de la Vel Pitar (500 g), care înainte de aplicarea TVA de 9% costa 2,99 lei, iar în prima zi cu cea mai scăzută taxă pe valoare adăugată la pâine din ultimii 20 de ani, costa 2,45 lei, cu 18% mai puţin.

În schimb, în Piaţa Romană, considerată kilometrul zero al covrigăriilor, produsele au preţuri identice cu cele din urmă cu câteva zile. Covrigii cu mac, susan sau stafide costă 1 leu la covrigăriile Georgiana şi Luca, preţul fiind acelaşi cu cel de joi, în condiţiile în care după aplicarea TVA de 9%, preţul unui covrig ar trebui să fie de circa 88 de bani, conform calculelor ZF.

Asociaţia Marilor Reţele Co­mer­ciale din România (AMRCR), din care fac parte cei mai mari jucători din co­merţul modern local, a semnat un acord cu Ministerul Agriculturii şi cu pa­­tronatul industriei de panificaţie, Rom­pan, potrivit căruia preţul pro­du­selor de panificaţie ar urma să fie scă­zut din septembrie cu 15%, aceeaşi pro­porţie cu reducerea TVA de la 24% la 9%.

Dacă în marile magazine preţurile au scăzut deja de duminică, acelaşi lucru se va întâmpla în magazinele mici abia de luni, după cum susţin angajaţii acestor unităţi comerciale.

Cookies