ARHIVA B365

Marian Vanghelie și firmele-fantomă: Cum a făcut 90 milioane euro

Procurorii spun că Marian Vanghelie a lucrat fără să lase urme. Niciuna dintre firmele prin care a primit comisioanele ilegale nu este pe numele lui. Una dintre ele este Economat Sector 5, creată pentru a ajuta oamenii sărmani.

Firma a fost înfiinţată în 2001 şi are sediul în blocul turn din Piaţa Naţiunile Unite, lângă Direcţia de Taxe şi Impozite Sector 5. Deşi unicul acţionar este Consiliul Local Sector 5, firma a fost dată în administrare unei societăţi private conduse de un apropiat al primarului Marian Vanghelie, scrie Digi24.ro.

SRL-ul Primăriei Sectorului 5 este administrat de firma Calex B Group. La sediul firmei au fost percheziţii, joi, timp de peste opt ore.

Societatea a aparţinut iniţial unui offshore din Delaware, Statele Unite. Apoi a fost preluată de Tiberiu Bodea, considerat un apropiat al lui Marian Vangelie.

Mita venea şi prin câteva firme care au primit contracte bănoase de la Primăria Sectorului 5, spun procurorii. Multe dintre ele sunt controlate de prieteni ai primarului. Un canal important este omul de afaceri Marin Dumitru. Două miliarde de lei ar fi intrat în conturile societăţilor lui, pentru reabilitarea termică a blocurilor din sectorul cinci. 20 la sută din sumă ar fi ajuns prin intermediari la Marian Vanghelie, spun procurorii.

Surse judiciare susțin că banii din comisioanele încasate de Marian Vanghelie erau spălaţi prin magazinele Oanei Mizil. Primul magazin cu haine de lux pentru copii a fost deschis în Piața Dorobanți. Apoi afacerile s-au mutat în două malluri din nordul Capitalei.

Deşi s-a ocupat de amenajarea magazinelor şi a jucat rolul de gazdă la inaugurarea lor, Oana Niculescu Mizil neagă orice implicare. „Nu am admininistrat niciun magazin, am consiliat, mă consider nevinovată, îmi place moda”, a declarat ea.

Toate magazinele au fost deschise după ce Oana Mizil şi Marian Vanghelie şi-au făcut publică relaţia la începutul lui 2012. Deşi conducea de fapt afacerea, numele parlamentarului nu apare în acte: acţionar este vărul lui Marian Vanghelie. Magazinele vând haine de lux pentru copii, cu preţuri care încep de la 300 de lei.

Marian Vanghelie și-a petrecut noaptea în Arestul Poliției Capitalei

Marian Vanghelie, primarul din ultimii 15 ani al Sectorului 5 al Capitalei, a fost reţinut joi seara pentru 24 de ore de procurorii DNA. Şi asta la doar o oră după ce fusese adus prentru audieri. Avocatul edilului spune că aceasta a refuzat să facă vreo declaraţie şi a cerut să vadă dosarul.

Procurorii anticorupţie îl acuză pe Marian Vanghelie că ar fi luat mită 90 de milioane de euro, în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu şi luare de mită. Procurorii spun că acesta cerea comisioane de 20% din contractele Primăriei. Aşa ar fi adunat, de-a lungul timpului, cele 90 de milioane de euro.

Şi Oana Niculescu Mizil, partenera de viaţă a lui Marian Vanghelie şi deputat PSD, este urmărită penal, în acelaşi dosar. Prin firma ei ar fi fost spălaţi o parte din aceşti bani.

Marian Vanghelie a fost adus la DNA, după ce a petrecut șapte ore alături de anchetatori, la percheziţiile care au avut loc la Primăria Sectorului 5. Înainte de asta, a asistat la percheziţionarea propriei locuinţe.

Marian Vanghelie nu era acasă atunci când au ajuns anchetatorii. L-au recuperat jandarmii de la domiciliul iubitei, deputatul Oana Mizil, şi l-au adus pentru a asista la percheziţie. În faţa lui, procurorii au ridicat pentru verificări mai multe documente, dar şi bunuri despre care există suspiciunea că ar fi fost primite de la cei cărora le-a atribuit preferenţial contracte.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button